BCE avertizează asupra riscului exploziei bulei imobiliare
Numărul 44-45, 24 nov. - 7 dec. 2021 » Lumea în care trăim
Piața imobiliară din zona euro se încinge, sporind riscurile unei corecții atât pe segmentul rezidențial, cât și pe cel comercial, se arată în raportul de stabilitate financiară al Băncii Centrale Europene (BCE), transmite Reuters, preluată de Agerpres. În timp ce familiile și-au majorat economiile în timpul pandemiei, și pe fondul extinderii lucrului la domiciliu, cererea pentru proprietăți imobiliare este în creștere, ducând la un avans al prețului locuințelor de peste 7%, cel mai rapid ritm din 2005.
„Riscurile corecției prețurilor pe termen mediu au sporit substanțial, pe fondul creșterii estimărilor privind supraevaluarea prețului locuințelor”, avertizează BCE.
Construcțiile nu țin pasul cu cererea, iar piața rezidențială s-a încins, în special în țări ca Germania, Franța și Olanda.
„În pofida redresării construcțiilor de locuințe, deficitul de forță de muncă, perturbările din lanțurile globale de aprovizionare și majorarea prețurilor produselor afectează capacitatea sectorului construcțiilor de a extinde furnizarea de locuințe, ceea ce pune presiune asupra prețurilor”, se arată în raport.
Deși piața imobiliară comercială se redresează acum, perspectivele sunt reduse pentru proprietățile comerciale de o calitate mai scăzută, deoarece lucrul la domiciliu, temerile privind sănătatea și goana după proprietăți ecologice canalizează cererea spre segmentul de vârf pe piața imobiliară comercială, apreciază BCE.
Într-o notă optimistă, BCE susține că riscul creșterii falimentelor pe segmentul corporate, o temere majoră în urmă cu un an, s-a atenuat, chiar dacă unele dintre măsurile guvernamentale de sprijin au fost retrase. „În medie, falimentele companiilor sunt la un nivel mai redus decât în cele mai optimiste prognoze anterioare, în timp ce numărul de insolvențe rămâne cu aproximativ 15% sub nivelul anterior pandemiei, conform informațiilor Băncii Centrale Europene.
Potrivit unei recente analize a băncii elvețiene UBS, orașele München, Frankfurt, Amsterdam, Paris și Zurich sunt cele mai expuse la riscul unei bule speculative pe piața imobiliară. În patru dintre cele 12 metropole europene incluse de UBS în indexul său Global Real Estate Bubble Index, prețurile la locuințe sunt supraevaluate și doar în Varșovia, Milano și Madrid, prețurile sunt la un nivel rezonabil.
BCE a recunoscut recent că există bule speculative în unele zone, dar susține că nu există un risc sistemic de supraevaluare în sectorul locuințelor. De asemenea, BCE a cerut organismelor locale de reglementare să ia măsuri pentru a răspunde acestor bule speculative deoarece politica monetară aplicabilă pentru întreaga zonă euro nu este adecvată pentru a răspunde unor probleme la nivel local.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial