BCE avertizează băncile din zona euro asupra riscurilor cibernetice
Numărul 46-47, 22 nov. - 5 dec. 2023 » Conectarea la era digitală
Băncile din zona euro pierd milioane de euro din cauza contractanților de servicii de tehnologie care îi lasă baltă, se arată într-un raport al Băncii Centrale Europene (BCE), unde creditorii sunt avertizați în privința deficiențelor în abordarea riscurilor cibernetice, transmite Reuters, preluată de Agerpres. BCE a efectuat anul acesta un sondaj în rândul băncilor pe care le supervizează și a efectuat 22 inspecții din 2020 pentru a testa cum sunt pregătite băncile să facă față riscurilor, inclusiv atacuri informatice, sisteme IT învechite și contractanți care nu-și respectă obligațiile. În special acest domeniu a costat băncile 148 milioane de euro în 2022, o creștere de 360% față de 2021, ca rezultat al "indisponibilității sau calității slabe a serviciilor externalizate".
"Aceste pierderi sunt legate de un număr redus de evenimente cibernetice și subliniază încă o dată necesitatea de a gestiona corespunzător riscurile care decurg de pe urma dependenței de furnizorii de servicii", se arată în raportul Băncii Centrale Europene.
Deși instituția avertizează că pierderile "sunt concentrate la câteva instituții semnificative și nu reprezintă o tendință în sectorul bancar", testele au arătat că "aranjamentele băncilor de externalizare nu au reușit deseori să rezolve cerințele de securitate IT".
Băncile folosesc și mai mult externalizarea după ce au trecut de la stocarea informațiilor pe propriile servere la servicii de cloud computing.
Cheltuielile cu serviciile de cloud computing au urcat cu 56% în 2022, reprezentând 3,1% din toți banii cheltuiți de bănci în domeniul IT, a precizat BCE, iar deficiențe "mai severe și mai extinse decât se estima" s-au constatat în privința modului în care creditorii abordează riscurile cibernetice.
Multe bănci nu reușesc să identifice toate potențialele riscuri sau nu au sisteme adecvate pentru a detecta și a răspunde la incidente.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile