BCE avertizează că politica monetară va fi influențată de îmbătrânirea populației
Numărul 41, 23-29 oct. 2018 » Lumea în care trăim
Îmbătrânirea populației Europei riscă să antreneze recesiuni mai lungi și reveniri mai slabe, ceea ce ar ridica noi constrângeri în materie de politică monetară, a avertizat economistul-șef al Băncii Centrale Europene (BCE), Peter Praet, informează agenția Reuters, citată de Agerpres. Evoluțiile demografice din Europa au dus deja la diminuarea ratei dobânzilor, ceea ce a privat BCE de o parte din puterea sa de foc convențională și a făcut mai dificilă atingerea obiectivului său de inflație, a explicat Peter Praet.
Obiectivul BCE este o inflație mai mică, dar apropiată de 2%, însă acest obiectiv nu a mai fost atins în ultimii cinci ani și nici nu ar urma să fie atins în acest deceniu, ceea ce sugerează că politica monetară și-a pierdut o parte din putere chiar dacă BCE a adoptat măsuri excepționale pentru a stimula economia. „Ar trebui să fim prudenți cu privire la plasarea unei mari poveri pe băncile centrale pentru ca acestea să introducă instrumente cu care să răspundă la probleme care sunt provocate de ineficiențe structurale economice și financiare”, a spus Praet. Acesta a subliniat că dacă până acum instrumentele neconvenționale de politică monetară au fost eficiente, așa-numita dobândă neutră a scăzut semnificativ pe măsură ce îmbătrânirea populației a dus la creșterea economiilor, un mai mic avans al productivității și o creștere a proporției pensionarilor în raport cu muncitorii activi.
„Recesiunile ar putea să dureze mai mult, iar fazele de revenire ar putea fi mai lente și puțin profunde, cu un risc mai mare de ratare a obiectivului”, a spus Peter Praet. Potrivit acestuia, printre soluțiile posibile se numără majorarea vârstei de pensionare și politici care să încurajeze participarea la forța de muncă, de exemplu printr-o mobilitate crescută sau programe de pregătire profesională. De asemenea, oficialul BCE a făcut un apel pentru politici care să relanseze creșterea productivității, în special prin extinderea măsurilor care există deja la ansamblul zonei euro.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice