BCE avertizează că urmează o corecție în piața imobiliară
Numărul 21, 1-7 iun. 2022 » Analize și sinteze
Prețurile locuințelor din zona euro vor suferi o corecție pe măsură ce ratele dobânzilor vor începe să se majoreze ca răspuns la o inflație mai mare, ceea ce reprezintă riscuri mai mari pentru gospodăriile cu venituri mici, a avertizat Banca Centrală Europeană (BCE), citată de Mediafax. O inversare a evoluției piețelor imobiliare din regiune a fost unul dintre principalele riscuri identificate de analiza semestrială a stabilității financiare a BCE, care a avertizat, de asemenea, că invazia Rusiei în Ucraina înseamnă că mai multe companii ar putea intra în incapacitate de plată din cauza inflației mai mari și a creșterii costurilor de împrumut.
Prevăzând că prețurile activelor ar putea scădea și mai mult dacă creșterea economică continuă să slăbească sau dacă rata inflației crește mai repede decât se așteaptă, BCE a declarat că o majorare bruscă a ratelor ar putea provoca o „inversare" a prețurilor locuințelor din zona euro, despre care a estimat că sunt deja supraevaluate cu aproximativ 15%, în comparație cu producția economică globală și cu chiriile.
Banca centrală se pregătește să majoreze rata dobânzii la depozite în luna iulie pentru prima dată în ultimul deceniu, iar piețele se așteaptă la patru creșteri de un sfert de punct în acest an, ceea ce, potrivit BCE, „ar putea pune în discuție evaluările activelor mai riscante, cum ar fi acțiunile”.
Ratele la creditele ipotecare din zona euro au crescut deja de la începutul anului. Indicatorul compozit al BCE privind costul împrumuturilor pentru achiziționarea de locuințe a crescut de la un minim de 1,3% în septembrie anul trecut la 1,47% în martie.
„O creștere bruscă a ratelor reale ale dobânzilor ar putea induce corecții ale prețurilor locuințelor pe termen scurt, nivelul actual scăzut al ratelor dobânzilor făcând mai probabile inversări substanțiale ale prețurilor locuințelor”, a declarat BCE.
Prețurile locuințelor au crescut anul trecut cu aproape 10% în zona euro, cel mai rapid ritm din ultimele două decenii, potrivit datelor Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene. Acestea ar putea scădea între 0,83% și 1,17% pentru fiecare creștere de 0,1 puncte procentuale a ratelor la creditele ipotecare, după ajustarea pentru inflație, a calculat BCE.
Bundesbank a avertizat recent că băncile germane au devenit prea mulțumite de riscul de neplată al debitorilor și de potențialul de creștere a ratelor dobânzilor, ceea ce a dus la najorarea valorii capitalului pe care creditorii trebuie să îl pună în contul creditelor ipotecare.
„Credem că piața imobiliară germană va atinge probabil un vârf în următorii doi ani, probabil în jurul anului 2024, deși ar putea fi mult mai devreme dacă vom avea un șoc al ratei dobânzii”, a declarat Jochen Möbert, analist la Deutsche Bank Research.
Creșterea ratelor dobânzilor va determina probabil investitorii instituționali să transfere banii pe care i-au investit în proprietăți înapoi pe piața germană a obligațiunilor, a spus Möbert, prezicând că acest lucru se va întâmpla probabil atunci când randamentele Bund vor crește de la 1% în prezent la 2% - 4%.
„Randamentele chiriilor sunt în medie sub 4% în orașele germane, iar în metropole sunt mai mici, în unele cazuri sunt chiar la 2,5%, astfel că, odată ce ratele fără risc vor ajunge la acest nivel, ar avea sens să ne întoarcem la Bund”, a adăugat el.
Banca centrală a precizat că o trecere la creditele ipotecare cu rată fixă ar proteja multe gospodării de impactul imediat al creșterii costurilor de împrumut.
Gospodăriile mai bogate ar putea, de asemenea, să amortizeze lovitura economisind mai puțin sau apelând la economiile suplimentare acumulate în timpul pandemiei de coronavirus, a precizat banca centrală. Cu toate acestea, a avertizat că acest lucru ar lăsa gospodăriile cu venituri mici „mai expuse la șocul inflației”.
BCE a precizat că recenta sa „analiză a vulnerabilității” sectorului bancar a arătat că acesta a fost „rezistent la ramificațiile macroeconomice ale războiului din Ucraina”.
Băncile care reprezintă mai mult de trei sferturi din activele din acest sector ar menține o rată a capitalului de bază peste 9% în „scenariul său extrem de negativ”, în care economia zonei euro s-ar contracta în următorii trei ani, a precizat banca centrală.
Este de așteptat ca ratele mai mari ale dobânzilor să stimuleze marjele de creditare ale băncilor pe termen scurt. Însă Luis de Guindos, vicepreședintele BCE, a avertizat că „pe termen mediu, situația ar putea fi diferită”. Acesta a declarat că marjele de profit ale băncilor ar putea fi erodate de un „decalaj de durată” între costurile de finanțare pe termen scurt în creștere pentru bănci și împrumuturile pe termen lung, cum ar fi creditele ipotecare, care blochează dobânzile scăzute timp de mai mulți ani.
El a recunoscut că BCE a fost „prea pesimistă” în avertismentul său din 2020 potrivit căruia consecințele pandemiei ar putea provoca o creștere de 1,4 miliarde de euro a creditelor neperformante pentru bănci, care nu s-a materializat, deoarece falimentele au scăzut în schimb datorită sprijinului masiv din partea statului.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane