BCE avertizează creditorii asupra evaluării proprietăților comerciale
Numărul 33-34, 21 aug. - 3 sep. 2024 » Lumea în care trăim
Este posibil ca unele dintre principalele bănci din zona euro să fi "umflat" valoarea proprietăților imobiliare comerciale, ceea ce ar putea duce în mod potențial la o deteriorare a împrumuturilor către acest sector afectat de o încetinire semnificativă, este concluzia inspecției efectuate de Banca Centrală Europeană, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Prețurile proprietăților imobiliare comerciale au scăzut semnificativ din cauza costurilor mai ridicate de împrumut și a cererii slabe, firmele ajustându-și activitățile post-pandemie, iar BCE estimează că numai în 2023 prețurile ar fi putut înregistra un declin de aproape o zecime.
"Echipele care au efectuat inspecțiile au găsit o serie de probleme legate de modul în care băncile efectuează evaluările. În condițiile dobânzilor mai ridicate și ale cererii mai scăzute, care afectează segmentele cheie, este mult mai probabil ca aceia care iau împrumuturi să se confrunte cu dificultăți în achitarea datoriilor", avertizează BCE.
Unele bănci folosesc definiții inadecvate pentru valoarea de piață și unele nu fac față realității pieței în scădere, ceea ce sugerează că unele împrumuturi colaterale ar putea valora mai puțin decât se presupunea, susține instituția cu sediul la Frankfurt.
Inspectorii BCE au descoperit că în 2022 și 2023 unii creditori evaluau valoarea tranzacțiilor pe baza datelor din 2021 sau chiar mai devreme, argumentând că în ultimii ani au fost prea puține tranzacții pentru a ajusta valorile.
"Nu au fost efectuate ajustări pentru a reflecta declinul pieței și circumstanțele economice diferite și, nu în ultimul rând, pentru a reflecta inflația ridicată și reducerea dobânzii de către BCE. Unele bănci interpretează valoarea de piață ca fiind o cifră pe care speră să o obțină când vor fi în situația de a vinde, chiar dacă tranzacțiile ar putea dura luni sau chiar ani”, a explicat BCE. Instituția consideră că evaluările trebuie să se bazeze pe realitățile economice la data de referință și nu când mediul de pe piață este extrem de favorabil.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane