BCE: Băncile din zona euro înăspresc accesul la creditare în trimestrul doi
Numărul 15, 21-27 apr. 2021 » Direct de la sursă
Băncile din zona euro ar urma să înăsprească suplimentar accesul la creditare în trimestrul doi din 2021, după ce recesiunea provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19) amenință să afecteze viitorul sezon estival, arată rezultatele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters, preluată de Agerpres. Din cauza restricțiilor, cea mai mare parte a sectorului serviciilor din Europa supraviețuiește cu fonduri de urgență. BCE este îngrijorată că băncile nu vor mai acorda credite, forțând închiderea firmelor și afectând sever economia.
Standardele de creditare, sau criteriile pentru aprobarea împrumuturilor, s-au înăsprit deja pentru firme în primul trimestru din 2021, iar creditorii se așteaptă la noi înăspriri, combinate cu o posibilă redresare a cererii. „Aceste evoluții reflectă incertitudinile privind severitatea impactului economic al celui de-al treilea val al pandemiei și progresele înregistrate cu campania de vaccinare”, se arată în studiul BCE.
Cererea pentru credite se atenuează, firmele amână investițiile, multe supraviețuind cu rezervele de lichidități sau cu sprijin guvernamental direct. Dar BCE consideră că este posibilă o redresare a cererii în trimestrul doi din 2021, în special în rândul IMM-urilor.
Pentru creditele ipotecare, criteriile s-au atenuat ușor în primul trimestru, dar băncile se așteaptă la o înăsprire în următoarele luni, chiar dacă a crescut cererea pentru astfel de credite.
BCE a promis că va menține ultra scăzute costurile de împrumut și a accelerat achizițiile de active, pentru a nu fi afectați consumatorii și oamenii de afaceri.
La 11 martie, Consiliul guvernatorilor BCE a decis că rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% și, respectiv, minus 0,50%. Dobânda de politica monetară este la cel mai scăzut nivel din istorie.
Investitorii pariază pe faptul că o redresare a economiei mondiale, sprijinită de măsurile masive de stimulare fiscală din SUA, va spori inflația. Îngrijorarea pentru zona euro este că vor crește costurile de finanțare mai mult decât poate suporta economia, care este afectată de ritmul lent al vaccinării și extinderea restricțiilor impuse pentru a stopa pandemia.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național