BCE: Boom-ul imobiliar a redus inegalitățile dintre gospodăriile din zona euro
Numărul 1, 10-16 ian. 2024 » Lumea în care trăim
Diferențele de avuție dintre gospodăriile din zona euro s-au redus în ultimii cinci ani, în condițiile în care o clasă mijlocie deținătoare de proprietăți imobiliare a beneficiat de pe urma unui boom al prețurilor locuințelor, arată un studiu publicat zilele trecute de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters, preluată de Agerpres. Noile date vin după mai mulți ani de critici la adresa BCE, conform cărora deceniul de dobânzi extrem de reduse și achizițiile de active ale instituției de la Frankfurt i-au favorizat pe cei înstăriți, care dețin ample active financiare. De asemenea, criticii susțin că, deși proprietarii de locuințe au beneficiat de pe urma dobânzilor reduse, acestea din urmă au alimentat și un boom imobiliar care a făcut ca locuințele, inclusiv închirierea lor, să fie inaccesibile pentru cele mai sărace gospodării.
Cu toate acestea, datele publicate în aceste zile de BCE arată că diferența dintre avuția deținută de cei mai bogați 5% și cea deținută de cei mai săraci 50% s-a redus în ultimii ani.
"Creșterea semnificativă a avuției gospodăriilor din zona euro observată în conturile naționale în ultimii cinci ani a fost însoțită de o scădere ușoară a inegalității, parțial și pentru că deținătorii de locuințe, care reprezintă mai mult de 60% din populație, au beneficiat de pe urma creșterii prețurilor locuințelor", susține BCE.
Avuția netă a proprietarilor de locuințe a crescut cu 27% în ultimii cinci ani în timp ce avuția netă a celor care nu sunt proprietari de locuințe a crescut cu 17% în aceeași perioadă, în principal ca urmare a unei creșteri a depozitelor, conform unui nou mod de calcul pus la punct de BCE cu privire la distribuția avuției gospodăriilor.
Aceste date nu țin cont de recenta scădere a prețurilor la locuințe pentru că aceste informații devin disponibile cu o anumită întârziere, așa că este posibil ca inegalitatea să crească din nou, având în vedere că în prezent dobânda de referință a BCE este la un maxim istoric, iar prețurile la proprietățile imobiliare sunt în scădere în multe țări din zona euro.
Pe ansamblu, conform datelor BCE, avuția netă a gospodăriilor din zona euro a înregistrat o creștere cu 29% în ultimii cinci ani, până la aproximativ 13.700 miliarde de euro.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice