BCE: Cererea pentru credite în zona euro ar putea crește ușor în primul trimestru din 2024
Telex » Știri 25 ianuarie, 9:23
Cererea pentru credite în zona euro este la un nivel extrem de redus, după ce a scăzut mai mult de un an, în condițiile în care majorarea dobânzilor a afectat creșterea economiei, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE), transmit Reuters și Bloomberg, preluate de Agerpres. Declinul interesului pentru credite de consum și împrumuturi acordate companiilor a fost mai redus în trimestrul patru din 2023 decât în precedentele trei luni.
"Pentru prima dată de la începutul lui 2022, băncile se așteaptă la o mică creștere netă a cererii pentru împrumuturi acordate firmelor și gospodăriilor, în primul trimestru din 2024. Băncile au continuat înăsprirea standardelor de creditare, deși într-un ritm mai moderat, care se va atenua probabil și mai mult la începutul lui 2024", apreciază BCE.
"Datele indică faptul că va începe o redresare graduală, standardele de creditare nu se vor mai înăspri și cererea nu va scădea", a apreciat Dirk Schumacher, economist la Natixis.
Oficialii de la Frankfurt analizează care este impactul majorărilor de dobânzi. Creditarea bancară este un canal-cheie prin care ei vor să stimuleze creșterea economiei și revenirea inflației la ținta de 2%.
"În rândul categoriilor de împrumuturi, declinul cererii a fost determinat de nivelul general al dobânzilor. Mai mult, investițiile fixe mai scăzute au afectat cererea firmelor pentru împrumuturi, în timp ce încrederea scăzută a consumatorilor și perspectivele de pe piața imobiliară au redus cererea de împrumuturi din partea gospodăriilor", se arată în studiul trimestrial al BCE, care se publică din 2003.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice