BCE: Consumatorii din zona euro se așteaptă la un ușor avans al inflației
Numărul 41, 18-24 oct. 2023 » Lumea în care trăim
Așteptările consumatorilor privind rata inflației în zona euro au crescut ușor în august, confirmând avertismentele analiștilor că este prea devreme pentru ca Banca Centrală Europeană (BCE) să-și declare victoria față de creșterea prețurilor, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres. Așteptările inflaționiste au un rol important în politica monetară a BCE și în deciziile privind rata dobânzii. Dacă gospodăriile private se așteaptă la o inflație ridicată, ele cer de obicei salarii mai mari, care pot apoi alimenta inflația, ca efect secundar.
În următoarele 12 luni, consumatorii se așteaptă ca rata inflației să urce la 3,5%, de la 3,4%, iar în următorii trei ani se estimează un avans de la 2,4% la 2,5%, conform sondajului lunar realizat de BCE.
Luna trecută, gardienii euro au majorat costurile cu împrumuturile pentru a 10-a oară la rând, ducând dobânda la depozite la nivelul record de 4%, cel mai ridicat nivel înregistrat de la înființarea BCE. Majoritatea decidenților BCE au sugerat că o menținere a dobânzilor la acest nivel, pentru o anumită perioadă, ar trebui să fie suficientă pentru a readuce inflația la ținta de 2%, chiar dacă unii membri ai Consiliului guvernatorilor, care sunt favorabili unor politici monetare mai restrictive, au indicat că ar putea fi nevoie de noi majorări.
În pofida atenuării inflației în septembrie, perspectivele pentru consumatori rămân esențiale pentru ca BCE să se asigure că inflația în zona euro revine într-adevăr la ținta de 2% pe termen mediu. Există și alți factori care exercită presiuni asupra inflației, cum ar fi creșterea prețurilor petrolului, deprecierea euro și înăsprirea pieței forței de muncă.
În privința perspectivelor economiei, sondajul BCE arată prudența consumatorilor, care se așteaptă la un declin de 0,8% în următoarele 12 luni, după ce anterior estimau o scădere de 0,7%. Și FMI a înrăutățit zilele trecute prognoza pentru zona euro, estimând un avans de doar 0,7% anul acesta.
Conform datelor preliminare ale Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro s-a situat la 4,3% în septembrie - cel mai redus nivel din ultimii doi ani - analiștii apreciind că politica monetară a BCE a avut succes în reducerea prețurilor, deși a fost afectată creșterea economică.
Inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, s-a redus la 4,5% în septembrie, de la 5,3% în august. Este cel mai semnificativ declin din august 2020.
La viitoarele decizii de politică monetară "BCE se va asigura că dobânzile vor fi la un nivel suficient de restrictiv atât timp cât este necesar", a declarat recent președintele BCE, Christine Lagarde.
Deciziile de politică monetară depind de perspectivele privind inflația, de evoluția inflației de bază și de forța cu care majorarea dobânzilor ajunge în economie, a explicat șefa BCE.
"Considerăm că acum dobânzile au ajuns la un nivel care, menținut suficient de mult timp, va contribui substanțial la readucerea inflației la ținta noastră de 2% până la finalul lui 2025", a afirmat Lagarde.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial