BCE: Coronavirusul ar putea semăna semințele următoarei crize financiare
Numărul 21-22, 2-15 iunie 2020 » Lumea în care trăim
Pandemia de coronavirus din Europa a amplificat vulnerabilitățile financiare, sporind riscurile unor viitoare crize, pe măsură ce nivelul datoriilor crește, iar băncile se confruntă cu dificultăți, a apreciat Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters, citată de Agerpres. În condițiile în care economia zonei euro ar urma să se contracte cu 10% în acest an, guvernele au luat un set de măsuri pentru a limita pagubele, însă există un preț de plătit pe termen lung, iar unele țări ar putea avea probleme în a-și rambursa datoriile, ceea ce crește riscul ca ele să iasă din zona euro, a adăugat BCE.
De asemenea, companiile puternic îndatorate ar putea să nu se poată descurca cu profitabilitatea bancară foarte redusă și există un risc crescut al unor corecții pe piața imobiliară, susține BCE în raportul său semianual privind stabilitatea financiară. „Chiar dacă numărul cazurilor de infecții scade în multe țări, impactul asupra economiei și piețelor a descoperit și a majorat vulnerabilitățile existente la adresa stabilității financiare în zona euro”, susține BCE.
Nivelul agregat al datoriei guvernamentale în zona euro ar putea trece de 100% din PIB în acest an, cu mult peste nivelul din perioada crizei datoriilor, și ar putea să se apropie de 160% din PIB în Italia, țară care se confruntă cu pariuri pe piață că va fi nevoită să părăsească zona euro.
„În cazul în care măsurile luate la nivel național și european vor fi considerate insuficiente pentru a păstra sustenabilitatea datoriei, aprecierea piețelor cu privire la riscul de redenominare ar putea crește și mai mult”, a adăugat BCE. Ulterior, randamentele mai mari pentru statele vulnerabile din zona euro s-ar putea răsfrânge și asupra sectorului privat și ar lovi băncile, care se confruntă deja cu pierderi semnificative.
Potrivit BCE, primul risc ar putea fi un val de retrogradări pentru ratingul companiilor, ceea ce ar limita accesul economiei reale la finanțare. Unele retrogradări la nivelul nerecomandat pentru investiții sunt inevitabile, ceea ce ar forța unele fonduri de pensii și companii de asigurări să vândă. Însă având în vedere că piața pentru obligațiunile cu randamente mari este relativ mică, acest lucru ar putea declanșa o vânzare masivă de obligațiuni, a adăugat BCE.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial