BCE: Covid-19 are un impact sever asupra țărilor dependente de turism
Telex » Știri 18 iunie 2020
Banca Centrală Europeană (BCE) avertizează că „pandemia de COVID-19 are un impact sever şi de durată asupra economiei generale a ţărilor care depind de călătorii şi turism”, precum Spania, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres. Astfel, într-un articol din buletinul său economic, BCE analizează şi cuantifică impactul pandemiei în sectorul turismului. Măsurile de izolare au un impact „semnificativ” asupra companiilor şi angajaţilor din industria turismului, semnalează articolul lui Tobias Schuler. Aceste măsuri afectează serviciile din zona euro, în special călătoriile şi transportul de pasageri, ceea ce se reflectă în balanţa de cont curent.
Exporturile de servicii au scăzut cu 10,6% şi importurile s-au redus cu 3,3% în martie comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, conform cifrelor din buletinul economic al BCE.
Sectoarele care implică „un contact fizic” au fost afectate în forma cea mai severă şi au înregistrat o scădere mai acută a activităţii în aprilie, precum serviciile legate de turism şi petrecere a timpului liber. Inclusiv după ce au fost relaxate unele dintre măsurile de izolare, aversiunea faţă de risc şi schimbarea preferinţelor au efect asupra sectorului de turism.
Comerţul net din turism a contribuit cu 42 miliarde euro la excedentul de 68 miliarde euro al serviciilor din balanţa comercială a zonei euro în 2019.
Exporturile de servicii în afara zonei euro s-au cifrat anul trecut la 988 miliarde euro, din care 124 miliarde euro au provenit din serviciile de călătorii, respectiv 17% din total.
Sectorul transporturilor reprezintă 16%, şi include atât transportul de mărfuri, cât şi cel de pasageri.
Importurile de servicii au contabilizat 920 miliarde euro, transporturile (16%) şi turismul (13%) fiind categoriile cele mai importante, conform cifrelor BCE.
Industria transportului aerian se confruntă cu „un puternic curent împotrivă” din cauza măsurilor de izolare şi restricţiilor de călătorie, în timp ce transportul maritim, rutier sau feroviar sunt mai puţin afectate.
BCE adaugă, în articol, că toată capacitatea de zbor, la nivel global, s-a diminuat cu 65% din cauza pandemiei de COVID-19, în special în SUA (-72%), Japonia (-48 %) şi China (-71 %). Şi în Italia, Spania, Franţa şi Germania capacitatea zbor s-a redus, chiar şi cu peste 90%.
Acest colaps înregistrat în toate regiunile nu are precedent în istoria aviaţiei, mai scrie EFE.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național