BCE: Creditorii din zona euro se așteaptă la o înăsprire moderată a standardelor de creditare, în T3
Numărul 27-28, 28 iul. - 10 aug. 2021 » Lumea în care trăim
Creditorii din zona euro se așteaptă la o creștere a cererii de împrumuturi din partea companiilor, în trimestrul trei din 2021, și văd doar o înăsprire moderată a standardelor de creditare sau a criteriilor pentru aprobarea împrumuturilor, arată rezultatele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters, preluată de Agerpres. Deja în trimestrul doi standardele de creditare s-au înăsprit, continuând evoluția din 2020. Pe partea cererii, datele sugerează că firmele sunt mult mai dispuse acum să investească, se arată în studiul BCE.
„Pentru prima dată din trimestrul trei din 2019, necesitățile financiare ale companiilor pentru investiții fixe au contribuit în mod pozitiv la cererea de împrumuturi, sugerând că firmele devin mai puțin reticente în a investi”, apreciază instituția.
În cazul împrumuturilor ipotecare, standardele de creditare ar urma să se mențină în linii mari, conform BCE. În privința cererii, băncile se așteaptă în continuare la sporirea cererii pentru împrumuturi, atât din partea firmelor, cât și a gospodăriilor, se arată în studiu.
BCE a promis că va menține ultra scăzute costurile de împrumut și a accelerat achizițiile de active, pentru a nu fi afectați consumatorii și oamenii de afaceri.
La ședința de politică monetară din 10 iunie, Banca Centrală Europeană a îmbunătățit perspectivele privind inflația și evoluția economiei, dar a promis să mențină ample măsuri de stimulare, din cauza temerilor că orice retragere a sprijinului în acest moment ar accelera creșterea costurilor de împrumut și ar afecta redresarea economiei.
Consiliul guvernatorilor BCE a decis că va continua programul de achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme - PEPP) cu o valoare totală de 1.850 de miliarde de euro, până în martie 2022 sau până se va încheia pandemia.
De asemenea, Consiliul guvernatorilor BCE a decis că rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% și, respectiv, minus 0,50%. Dobânda de politica monetară este la cel mai scăzut nivel din istorie.
Investitorii pariază pe faptul că o redresare a economiei mondiale, sprijinită de măsurile masive de stimulare fiscală din SUA, va spori inflația. Îngrijorarea pentru zona euro este că vor crește costurile de finanțare mai mult decât poate suporta economia.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane