BCE: Estimările privind inflația în zona euro au crescut în decembrie, în pofida scăderii prețurilor la energie
Telex » Știri 8 februarie 2023
Așteptările consumatorilor din zona euro privind inflația au crescut din nou în decembrie, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE), indicând că recentele majorări ale dobânzilor și scăderea prețurilor la energie nu au temperat încă temerile privind evoluția prețurilor, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Potrivit unei estimări preliminare publicate de Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a încetinit la 8,5% în decembrie, de la 9,2% în luna precedentă. Cifra anunțată de Eurostat este mai bună decât estimările analiștilor, care mizau pe un nivel al prețurilor de 9%. Totuși, inflația este de patru ori mai mare decât ținta Băncii Centrale Europene de 2%.
Este a treia lună consecutivă în care s-a înregistrat o încetinire a prețurilor în zona euro, după ce în octombrie se consemnase un nivel record, de 10,6%.
Așteptările medii privind inflația în următorii trei ani au urcat la 3% în decembrie, de la 2,9% luna precedentă, arată datele BCE realizate pe baza răspunsurilor acordate de 14.000 de adulți din șase cele mai mari țări din zona euro. Dar pentru următoarele 12 luni așteptările medii privind inflația au ajuns la 5%.
Analiștii apreciază că, atunci când așteptările rămân ridicate, angajații și companiile își ajustează comportamentul privind stabilirea salariilor, țin cont de creșterea rapidă a prețurilor și fac mai dificilă revenirea inflației la ținta BCE de 2%.
De asemenea, studiul BCE arată o îmbunătățire moderată a așteptărilor privind evoluția economia și creșterea salariilor și o ușoară reducere a așteptărilor privind șomajul.
În cele mai recente prognoze, BCE se așteaptă ca rata inflației în zona euro să se situeze la 6,3% în 2023 și la 3,4% în 2024.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național