BCE: Euro pierde teren în fața dolarului și yenului în deținerile de valută
Telex » Știri 13 iunie, 9:45
Ponderea euro în deținerile de valută a scăzut în 2023 în detrimentul dolarului și yenului, iar noi scăderi sunt posibile de fiecare dată când Rusia reușește să-și reducă rezerve de euro, se arată într-un raport publicat de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters, preluată de Agerpres.
De la începutul deceniului, ponderea euro în rezervele valutare este în declin iar de mult timp BCE a susținut că UE trebuie să facă progrese cu integrarea financiară dacă vrea să inverseze tendința.
Conform BCE, ponderea euro în rezervele valutare a scăzut cu un punct procentual anul trecut, la 20%, iar cei care gestionează în mod oficial rezervele au fost vânzători neți de active în euro, în valoare de aproximativ 100 miliarde de euro.
"În contrast, ponderile dolarului SUA, yenului japonez și ale altor rezerve valutare netradiționale a crescut. În special există achiziții de active de rezervă denominate în yeni de către investitorii oficiali, menite să compenseze deprecierea yenului în 2023", se arată în raport.
De asemenea, documentul estimează că rezervele denominate în euro deținute de Banca Națională a Elveției (SNB) au scăzut cu 35 miliarde de euro, în principal în urma intervențiilor instituției pentru a sprijini francul elvețian.
Deși dobânzile în zona euro au crescut semnificativ, aceste evoluții nu au îmbunătățit atractivitatea monedei deoarece dobânzile sunt mai ridicate în multe alte locuri și din cauza perspectivelor economice reduse ale zonei euro.
Citând un recent studiu al HSBC Reserve Management Trends în rândul a 91 de bănci centrale, BCE susține că sunt motive de îngrijorare legate de arhitectura financiară a blocului comunitar și de perspectivele economice.
"Cei care au răspuns la studiu au citat perspectivele economice reduse ale zonei euro, lipsa unor active cu un rating ridicat și emiterea centralizată de datorii ca potențiali factori care afectează investițiile în active denominate în euro", avertizează BCE.
Viitorul este sub semnul întrebării și din cauza planurilor Rusiei.
Banca Centrală a Rusiei deținea aproximativ 8% din rezervele globale în euro înainte de a fi imobilizate în 2022, estimează BCE. "Datele sugerează că măsurile legate de sancțiuni ar putea fi în viitor relevante pentru ponderea euro în deținerile globale de valută", a adăugat instituția.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice