BCE: Firmele din zona euro s-au grăbit să acceseze împrumuturi de urgență, în primul trimestru din 2020
Telex » Știri 29 aprilie 2020
Băncile din zona euro au înregistrat în primul trimestru din 2020 o creștere a cererii pentru creditarea de urgență din partea clienților corporate și este posibil un avans suplimentar, deoarece pandemia de coronavirus (COVID-19) afectează economia, arată un studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters, citată de Agerpres. Standardele de creditare sau criteriile interne ale băncilor de aprobare a împrumuturilor s-au înăsprit, de asemenea, dar deteriorarea a fost „redusă” față de cea înregistrată în timpul crizei financiare globale și apoi în timpul crizei datoriilor din zona euro, informează BCE.
„Cererea de împrumuturi din partea firmelor sau atragerea de linii de creditare a crescut în primul trimestru din 2020, în urma necesităților companiilor pentru lichiditate de urgență. În trimestrul doi cererea pentru creditarea de urgență din partea întreprinderilor ar urma să sporească și mai mult”, se arată în raportul BCE.
Totuși, standardele de creditare pentru firme se vor atenua considerabil în trimestrul doi, ca efect al măsurilor adoptate de BCE și al garanțiilor guvernamentale. În cazul gospodăriilor, standardele de creditare s-au înăsprit mai mult decât în cazul clienților corporate în primele trei luni din acest an și este așteptată o continuare a tendinței în trimestrul doi, prognozează BCE.
Studiul BCE a fost realizat în perioada 19 martie – 3 aprilie, în rândul a 144 de bănci.
Recent, BCE a anunțat un program de achiziții pentru sprijinirea economiei în valoare totală de 750 de miliarde de euro, care vor fi efectuate până la sfârșitul acestui an. BCE vrea să se asigure că instituțiile financiare vor continua să crediteze economia, atât timp cât redresarea nu se va materializa.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale