BCE: În T4 din 2022, cererea pentru împrumuturi din partea companiilor din zona euro ar urma să scadă în toate sectoarele, în urma majorării dobânzilor și a declinului economiei
Numărul 43, 2-8 nov. 2022 » Lumea în care trăim
Creditarea companiile din zona euro a accelerat în septembrie, extinzând cea mai îndelungată perioadă de împrumuturi ridicate din ultimul deceniu, în pofida majorării dobânzilor și a perspectivelor economice sumbre, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters, preluată de Agerpres. Împrumuturile acordate în septembrie companiilor au urcat cu 8,9%, cel mai rapid ritm de creștere de la începutul lui 2009, depășind avansul de 8,8% din august, în timp ce creditele acordate gospodăriilor au crescut cu doar 4,4%, după o expansiune de 4,5% în august.
În iulie, Banca Centrală Europeană a început majorarea dobânzilor, pentru a contracara inflația record, dar până acum aceste evoluții nu au descurajat împrumuturile de la bănci, care au crescut mai lent dobânzile la credite.
Totuși, fluxul de împrumuturi către companii a încetinit la 27,3 miliarde de euro în septembrie, de la 68,2 miliarde de euro în august.
Anul acesta, creșterea creditării a fost robustă, chiar dacă băncile au înăsprit accesul la fonduri, ceea ce reflectă parțial nevoia de lichidități crescută a firmelor pentru a acoperi costurile ridicate cu energia. Dar studiul BCE indică faptul că în trimestrul patru din 2022 cererea pentru împrumuturi ar urma să scadă în toate sectoarele, în urma majorării dobânzilor și a declinului economiei.
Creșterea masei monetare M3, considerată drept un indicator al activității economice, a accelerat la 6,3% în septembrie, de la 6,1% în august, depășind estimările analiștilor intervievați de Reuters care mizau pe o creștere de 6,1%.
Datele reflectă parțial decizia BCE de a încheia la 1 iulie achizițiile de active în cadrul programului APP (asset purchase programme), introdus în 2014, pentru stimularea zonei euro și evitarea unei potențiale deflații. Acest program a ajutat la menținerea costurilor scăzute de împrumut în statele puternic îndatorate din zona euro.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial