BCE: Incertitudinile prelungite afectează perspectivele de creștere ale economiei zonei euro
Numărul 30-31, 13-26 august 2019 » Lumea în care trăim
Incertitudinile prelungite afectează perspectivele de creștere ale economiei zonei euro, în special în industrie, se arată în buletinul economic publicat zilele trecute de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite agenția Reuters, citată de AGERPRES. Riscul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord se menține și, alături de escaladarea conflictului comercial dintre SUA și China, afectează avansul economiei mondiale. Creșterea economiei zonei euro va fi mai slabă în trimestrele doi și trei, avertizează BCE.
Acest buletin confirmă decizia adoptată de BCE la ședința de politică monetară din 25 iulie, când a hotărât să mențină nemodificată dobânda cheie și, totodată, a cerut oficialilor săi să pregătească opțiuni pentru mai multe măsuri de relaxare a politicii monetare, deschizând calea pentru o reducere a costului creditului și o extindere a achiziționării de active la ședința din septembrie. Perspectivele economiei mondiale se înrăutățesc tot mai mult, a avertizat luna trecută președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi. În special, a explicat șeful BCE, previziunile se înrăutățesc pentru sectorul industrial din zona euro, iar o redresare în semestrul doi din 2019 este acum mai puțin probabilă.
Sporirea promisiunilor privind noi măsuri de stimulare este menită să sprijine încrederea în economia zonei euro, pe fondul dificultăților cu care se confruntă sectorul industrial. Deși încrederea consumatorilor și creditarea bancară rămân la un nivel ridicat, recentele date din industrie arată o imagine sumbră, sporind riscul ca cererea externă slabă, parțial ca rezultat al războiului comercial, să afecteze curând evoluția zonei euro.
În iunie, Banca Centrală Europeană a modificat previziunile pentru următorii doi ani privind creșterea economică și a inflației, recunoscând că riscurile la adresa încetinirii în Europa vor fi mai extinse și vor dura mai mult decât se anticipa. În conformitate cu noile estimări ale BCE, PIB-ul zonei euro ar urma să înregistreze o creștere de 1,2% în acest an și un avans de 1,4% anul viitor, față de prognoza din martie, care indica o expansiune de 1,1% în 2019 și 1,6% în 2020. Rata inflației în zona euro ar urma să se situeze la 1,3% anul acesta, față de 1,2% previzionată anterior, și să crească ușor, la 1,4% (față de 1,5% estimată anterior).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național