BCE înrăutățește estimările privind evoluția inflației și a economiei euro în perioada 2019-2020
Numărul 35, 17-23 sept. 2019 » Lumea în care trăim
Banca Centrală Europeană (BCE) a înrăutățit estimările privind evoluția inflației și a economiei euro în perioada 2019-2020, furnizând o justificare esențială pentru noile măsuri de stimulare anunțate la ședința de politică monetară de zilele trecute, transmit BBC, DPA și Reuters, citate de Agerpres. Președintele BCE, Mario Draghi, a declarat la o conferință de presă că zona euro se confruntă în continuare cu riscuri semnificative, din cauza incertitudinilor politice, a sporirii amenințării protecționismului și a vulnerabilităților de pe piețele emergente.
BCE se așteaptă acum ca PIB-ul zonei euro să înregistreze anul acesta un avans de 1,1%, față de o creștere de 1,2% previzionată în iunie, înainte ca economia să accelereze la 1,2% în 2020, față de o expansiune de 1,4% prognozată anterior.
Mario Draghi a avertizat că scăderea activității economice este mai pronunțată decât se estima, dar a apreciat că economia zonei euro va înregistra o creștere moderată în trimestrul trei din 2019.
Rata anuală a inflației ar urma să se situeze anul acesta la 1,2% (față de 1,3% previzionată în iunie) și la 1% în 2020 (față de 1,4% prognozată anterior).
Consiliul guvernatorilor BCE a menținut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichiditățile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost redusă de la minus 0,40% la minus 0,50%.
Este prima reducere a dobânzii de către Banca Centrală Europeană din 2016. „Ratele dobânzilor vor rămâne la nivelurile lor actuale sau mai mici până când inflația va ajunge la un nivel acceptabil”, se arată în comunicatul Consiliul guvernatorilor BCE. Obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene (BCE) îl reprezintă o creștere a prețurilor mai mică, dar apropiată de 2%.
De asemenea, BCE a anunțat relansarea programului de relaxare cantitativă (QE), achiziționând lunar obligațiuni în valoare de 20 de miliarde euro (22 de miliarde de dolari), începând cu 1 noiembrie. Acest program se va derula atât timp cât va fi necesar pentru a întări impactul politicilor BCE, și se va încheia cu puțin timp înainte ca BCE să înceapă majorarea ratelor dobânzilor.
În plus, BCE a decis să schimbe modalitățile pentru acordarea celei de-a treia runde de operațiuni de refinanțare pe termen lung (TLTRO III), pentru a prezerva condițiile bancare favorabile de creditare, pentru asigurarea unei transmiteri adecvate a politicii monetare și sprijinirea suplimentară a politicii instituției.
Consiliul guvernatorilor BCE a decis și introducerea unui sistem dual în care o parte dintre băncile care dețin lichidități în exces vor fi exceptate de la rata negativă la facilitatea de depozit. BCE va compensa băncile afectate de ratele negative pentru a se asigura că ele vor continua să crediteze economia reală.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane