BCE intenționează să folosească inteligența artificială pentru a înțelege mai bine inflația
Numărul 39, 4-10 oct. 2023 » Conectarea la era digitală
Banca Centrală Europeană (BCE) analizează modul în care inteligența artificială (AI) ar putea ajuta la înțelegerea inflației, după ce ani de zile au fost presiuni subevaluate asupra prețurilor și a fost întârziată demararea celei mai agresive înăspriri a politicii monetare din istoria instituției, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Alăturându-se numărului ridicat de firme care folosesc deja AI, BCE explorează acum moduri de procesare și analizare a milioane de date, inclusiv cele privind prețurile, statisticile companiilor, noile articole și documentele de supervizare bancară, pentru a produce analize mai bune necesare adoptării deciziilor de politică monetară.
"Inteligența artificială ne oferă noi moduri pentru a colecta, analiza și interpreta aceste date disponibile masive, astfel încât informațiile să poată fi folosite pentru analiza statisticilor, gestionarea riscului, supervizare bancară și politică monetară", se arată într-o postare publicată de BCE.
Ani de zile, BCE a subevaluat inflația și au existat semne de întrebare privind modelele și viabilitatea analizelor instituției.
Folosind AI, BCE vrea să adâncească înțelegerea comportamentului de stabilire a prețurilor și dinamicile inflației. BCE colectează pe scară largă datele privind prețurile în timp real dar cifrele nu sunt structurate și sunt inadecvate pentru calcularea inflației. Astfel încât BCE intenționează să-și structureze datele și să-și îmbunătățească analizele cu ajutorul AI.
De asemenea, BCE va folosi AI pentru a-și simplifica comunicarea, a lupta contra criticilor care spun că limbajul instituției este prea tehnic și complex pentru a fi înțeles de oamenii obișnuiți.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național