BCE: Investițiile în locuințe în zona euro, afectate de majorarea dobânzilor
Numărul 20, 24-30 mai 2023 » Lumea în care trăim
Investițiile în locuințe în zona euro ar urma să fie afectate de înăsprirea politicii monetare, în pofida recentei reziliențe, se arată într-o cercetare realizată de Banca Centrală Europeană (BCE), transmit Reuters și Bloomberg, preluate de Agerpres. Deși impactul costurilor mai ridicate de împrumut a fost mai puțin pronunțat ca în SUA, "efectele negative ale majorării dobânzilor în zona euro se vor intensifica probabil în timp, ținând cont de efectul întârziat al politicii monetare", susțin cercetătorii Niccolo Battistini, Simona Delle Chiaie și Johannes Gareis.
Investițiile în locuințe nu au fost prea afectate de recenta înăsprire a politicii monetare în zona euro, deoarece piețele ipotecare din regiune nu sunt atât de extinse ca în SUA. Totuși, în cele mai recente previziuni economice, BCE "se așteaptă la un declin substanțial al investițiilor pe termen scurt și un nivel slab în următorii trei ani, în urma înăspririi condițiilor financiare și a stagnării veniturilor reale disponibile", avertizează instituția cu sediul la Frankfurt.
Conform datelor BCE, investițiile în locuințe în zona euro au început să scadă în trimestrul doi din 2022 și până la finalul anului înregistrau un declin cumulat de 4%. Totuși, reculul din SUA a început în trimestrul doi din 2021, iar investițiile în locuințe au scăzut cu aproximativ 21%.
Anterior, BCE avertiza că va urma un declin "îndelungat și semnificativ" al investițiilor în locuințe în zona euro, în perioada 2023 - 2024.
Pentru a reduce inflația la ținta de 2%, BCE a majorat agresiv dobânzile, cu 375 de puncte de bază, de la zero la mijlocul lui 2022. Este cel mai rapid ritm de înăsprire a politicii monetare a BCE, dar puțini analiști se așteaptă ca majorările să continue dincolo de 2023, din cauza inflației ridicate și a creșterii salariilor.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial