BCE menține dobânda nemodificată și confirmă planurile privind încetarea achizițiilor de obligațiuni în trimestrul al treilea
Numărul 15-16, 20 apr. - 3 mai 2022 » Lumea în care trăim
Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să mențină nemodificată dobânda de politică monetară, adăugând că intenționează, în continuare, să pună capăt achizițiilor de obligațiuni în trimestrul al treilea, în pofida unei inflații galopante, transmite Reuters, preluată de Agerpres. „Consiliul guvernatorilor a considerat că datele care au devenit disponibile după ultima sa ședință întăresc anticipația potrivit căreia achizițiile nete de active în cadrul programului de achiziționare de active ar trebui încetate în trimestrul III”, se arată în comunicatul publicat la finalul reuniunii din luna aprilie a Consiliului guvernatorilor BCE.
„Rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% și, respectiv, minus 0,50%”, se mai spune în comunicat.
Când vine vorba despre dobânda de politică monetară, BCE este mult în urma altor mari bănci centrale din întreaga lume, având în vedere că multe dintre acestea au început să majoreze dobânzile încă de anul trecut. Numai în ultimele zile, băncile centrale din Canada, Coreea de Sud și Noua Zeelandă au majorat costul creditului. La rândul său, Rezerva Federală americană urmează să majoreze dobânda de bază de mai multe ori în următorii doi ani.
„Orice ajustări ale ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE vor avea loc după o perioadă ulterior încetării achizițiilor nete ale Consiliului guvernatorilor în cadrul APP și vor fi graduale”, a precizat Banca Centrală Europeană.
Începând din 2015, BCE a cumpărat obligațiuni în valoare de aproape 5.000 de miliarde de euro, în ideea de a stimula o inflație care timp de mai mulți ani a fost semnificativ mai mică decât ținta de 2% avută în vedere de BCE. Însă, în ultimele luni, rata inflației în zona euro a crescut accelerat, atingând un maxim istoric de 7,5%, ceea ce complică sarcina oficialilor BCE care, pe de o parte, trebuie să țină sub control creșterea prețurilor, iar, pe de altă parte, trebuie să susțină economia zonei euro, care acum stagnează din cauza impactului războiului.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice