BCE: Noile elemente de siguranță ale bancnotelor din zona euro au redus falsurile, în 2018
Numărul 3, 29 ian. - 4 febr. 2019 » Roza vânturilor
Falsificatorii nu reușesc să țină ritmul cu noile elemente de siguranță ale bancnotelor din zona euro, arată statisticile publicate de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters, preluată de Agerpres. Anul trecut au fost retrase din circulație 563.000 de bancnote euro contrafăcute, în scădere cu aproape 19% comparativ cu 2017. În prezent, există peste 22 de miliarde de bancnote euro în circulație. Valoarea bancnotelor euro contrafăcute retrase din circulație în 2018 a fost de aproximativ 31,4 milioane euro (35,6 milioane dolari), comparativ cu 36 milioane euro în 2017, arată datele BCE.
Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) a informat că numărul bancnotelor contrafăcute găsite în țară a scăzut cu 20%, la aproximativ 58.000. „Introducerea noilor elemente de siguranță ale bancnotelor din zona euro este un motiv al reducerii falsurilor”, a apreciat Johannes Beermann, membru al board-ului Bundesbank. Pierderile de pe urma bancnotelor euro contrafăcute în Germania au totalizat 3,4 milioane euro anul trecut, în scădere față de 4,1 milioane euro în 2017.
Pentru a îngreuna contrafacerea bancnotelor euro, BCE a decis să introducă treptat în circulație noile bancnote din seria „Europa”, cu măsuri de securitate sporite. În mai 2019, BCE va introduce noile bancnote de 100 și 200 de euro din seria „Europa”, în condițiile în care până acum au intrat în circulație noile bancnote de 5, 10, 20 și 50 de euro.
BCE este responsabilă de emiterea de monede și bancnote pentru cele 19 state membre ale zonei euro. Producerea monedelor și bancnotelor revine băncilor centrale naționale.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice