BCE: Problemele de mediu ar puta provoca băncilor pierderi de 70 de miliarde de euro
Telex » Știri 11 iulie 2022
O creștere bruscă a prețurilor carbonului anul acesta, cuplată cu inundații și secetă, ar duce la pierderi de cel puțin 70 de miliarde de euro (71,1 de miliarde de dolari) la cele mai mari bănci din zona euro, a anunțat Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters, preluată de Agerpres. BCE a anunțat lansarea unor teste de stres privind riscurile climatice, pentru a evalua capacitatea băncilor din zona euro de a absorbi șocurile financiare în urma schimbărilor climatice. Exercițiul a început în martie și a fost realizat în primul semestru din 2022. Rezultatele testului vor fi incluse în procesul de analiză și revizuire și, indirect, ar putea afecta cerințele de capital, a precizat instituția cu sediul la Frankfurt.
Zilele trecute, BCE a precizat că estimările din primul test de stres privind riscurile climatice subevaluează actualele pierderi pentru 41 de bănci participante la aceste exercițiu, deoarece accentul a fost pus pe riscul de credit și de piață și nu a ținut cont de efectele indirecte, cum ar fi scăderea activității economice.
Băncile și alte companii se confruntă cu presiuni din partea acționarilor și grupurilor de protecție a mediului pentru a reduce rapid amprenta de carbon a activităților lor. Conform testelor, majoritatea băncilor din zona euro nu au un cadru legal pentru modelarea riscurilor climatice și, în general, nu țin cont de ele când acordă credite.
„Băncile din zona euro trebuie să-și accelereze urgent eforturile de a măsura și gestiona riscul climatic, încheind actuala lipsă a datelor și adoptând practici adecvate, care sunt deja aplicate în sector”, a afirmat Andrea Enria, președintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE.
Anul trecut, Banca Franței a fost prima dintre băncile centrale care a efectuat teste de stres privind riscurile climatice, în cadrul băncilor și companiilor de asigurări, fiind urmată de Banca Angliei (BoE).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național