BCE recurge la o majorare istorică de dobândă în contextul exploziei inflației
Telex » Știri 9 septembrie 2022
Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să majoreze dobânda de referință cu 0,75%, cea mai mare creștere a costului creditului decisă vreodată de instituția de la Frankfurt, în contextul exploziei inflației în zona euro, transmite AFP, preluată de Agerpres. „Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 75 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecință, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor crește la 1,25%, 1,50% și, respectiv, 0,75% începând cu data de 14 septembrie 2022”, se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de joi a Consiliului guvernatorilor BCE.
În condițiile în care inflația în zona euro a ajuns la un maxim istoric de 9,1% în luna august, gardienii euro sunt îngrijorați că o creștere rapidă a prețurilor ar putea să devină un fenomen de durată, ceea ce ar eroda valoarea economiilor gospodăriilor și ar declanșa o spirală salarii-prețuri greu de controlat.
„Pe baza evaluării sale actuale, Consiliul guvernatorilor anticipează că, în cadrul ședințelor următoare, va majora în continuare ratele dobânzilor pentru a frâna cererea și a proteja împotriva riscului unor valori persistente în sensul creșterii anticipațiilor privind inflația. Consiliul guvernatorilor va reevalua periodic traiectoria politicii sale monetare în concordanță cu informațiile noi și cu evoluția perspectivelor inflației”, subliniază BCE în comunicatul de presă.
În paralel, experții BCE și-au revizuit semnificativ în sens ascendent proiecțiile privind inflația, anticipând că aceasta se va situa, în medie, la 8,1% în 2022, la 5,5% în 2023 și la 2,3% în 2024. Comparativ, în luna iunie a acestui an, instituția de la Frankfurt prognoza o inflație de 6,8% în 2022 și 3,5% în 2023.
„Inflația se menține la niveluri mult prea ridicate și este probabil ca aceasta să rămână superioară țintei o perioada îndelungată”, subliniază BCE.
De asemenea, Banca Centrală Europeană și-a îmbunătățit estimările privind creșterea Produsului Intern Brut în zona euro pentru 2022, dar și-a revizuit semnificativ estimările pentru 2023, în contextul crizei energetice provocate de războiul din Ucraina.
Instituția monetară se așteaptă în prezent la o „stagnare” a activității economice la finele lui 2022 și începutul lui 2023. Experții BCE anticipează, în prezent, o creștere economică de 3,1% în 2022 și una de doar 0,9% în 2023, față de prognozele din luna iunie, care mizau pe un avans de 2,8%, respectiv 2,1%. Pentru 2024, instituția monetară mizează pe o creștere a PIB de 1,9%, față de un avans de 2,1% cât estima anterior.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane