BCE se așteaptă în următoarele trimestre la o creștere "extrem de solidă" a salariilor în zona euro
Telex » Știri 10 ianuarie 2023
Creșterea salariilor din zona euro ar urma să fie "extrem de solidă" în următoarele trimestre, dar nivelul real al salariilor va scădea probabil, ținând cont de rata ridicată a inflației, se arată în buletinul economic al Băncii Centrale Europene (BCE), publicat luni, transmite Reuters, preluată de Agerpres. O creștere istorică a ratei anuale a inflației a erodat veniturile reale în ultimii doi ani, iar firmele încep în sfârșit să ajusteze nivelul salariilor, ceea ce provoacă îngrijorări că inflația ridicată s-ar putea perpetua dacă stabilirea salariilor este ajustată pe o bază regulată.
"Creșterea salariilor în următoarele trimestre este așteptată să fie «extrem de solidă» comparativ cu tiparele istorice. Aceasta reflectă piața robustă a forței de muncă, care până acum nu a fost afectată semnificativ de încetinirea economiei, de majorarea salariului minim la nivel național și de unele ajustări între salarii și rata ridicată a inflației", apreciază economiștii BCE.
Aceștia avertizează că așteptata încetinire a economiei și incertitudinile privind perspectivele vor pune probabil presiuni negative asupra creșterii salariilor dincolo de viitorul apropiat.
Recent, președintele BCE, Christine Lagarde, a argumentat că probabil ritmul de creștere a salariilor este mai rapid decât s-a previzionat și BCE trebuie să fie atentă ca aceste evoluții să nu afecteze așteptările inflaționiste.
Totuși, în buletinul economic al Băncii Centrale Europene, se pare că sunt minimalizate temerile privind salariile, deoarece se arată că veniturile reale vor continua să scadă, deoarece rata inflației va fi mai ridicată decât majorarea robustă a salariilor nominale.
"Salariile reale sunt acum substanțial mai scăzute decât erau înainte de pandemie și probabil vor mai scădea în următoarele luni, ceea ce ar putea determina sindicatele să ceară salarii mai mari la următoarele negocieri, în special în domeniile unde nivelul salarizării este mai scăzut", concluzionează BCE.
Și economistul șef al Băncii Centrale Europene, Philip Lane, explica recent într-o postare pe blog că salariile din zona euro vor avea nevoie de ani pentru a se ajusta la schimbarea condițiilor economice, astfel încât ar putea exercita presiuni asupra inflației mult timp după dispariția șocurilor provocate de energie și pandemie.
"Natura decalată a stabilirii salariilor face ca ajustarea salariilor nominale la creșterea cumulativă a costului vieții să se desfășoare timp de câțiva ani. Aceasta înseamnă că, chiar după ce vor dispărea șocurile provocate de energie și pandemie, majorarea salariilor va fi principalul motor de creștere a prețurilor în următorii ani", susține economistul șef al BCE.
Autoritățile au analizat cu atenție în acest an evoluția salariilor, din cauza temerilor că firmele ar putea fi forțate să majoreze compensațiile, pentru a atenua efectele inflației ridicate, declanșând o spirală salarii-prețuri greu de înfrânt, care ar putea forța BCE să mențină mult timp ratele ridicate ale dobânzilor.
Într-un raport publicat recent de Fondul Monetar Internațional (FMI), se arată că spiralele salarii-prețuri susținute sunt rare la nivel istoric, iar recentele majorări de dobânzi de către băncile centrale vor ajuta probabil ca așteptările inflaționiste ridicate să nu se agraveze.
Dinamicile creșterilor de salarii și prețuri în 2020 și 2021 au fost determinate de șocurile "neobișnuit de ridicate" provocate de pandemia de COVID-19, spre deosebire de episoadele din trecut, provocate de evoluțiile economice mai convenționale, se arată în raport.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile