BCE se confruntă cu un nivel scăzut de încredere în rândul opiniei publice
Telex » Știri 16 iunie 2020
Încrederea opiniei publice în Banca Centrală Europeană (BCE) pare să fi scăzut mai mult decât în cazul altor instituţii europene în ultimul deceniu, chiar dacă încrederea în moneda euro se menţine la un nivel robust, arată rezultatul unui studiu publicat de BCE, informează Reuters, citată de Agerpres. În condiţiile în care criza fianciară mondială a dus politica monetară la limită, BCE s-a confruntat cu un val de critici şi provocări juridice, ceea ce a generat semne de întrebare cu privire la politicile băncii şi la modul în care comunică aceste politici către opinia publică.
BCE a lansat un proces de revizuire a strategiei sale, însă acest proces a trebuit să fie amânat din cauza pandemiei de coronavirus, care a forţat, de asemenea, instituţia să adopte măsuri mai radicale. „Comparativ cu alte instituţii, atât europene, cât şi naţionale, încrederea în BCE pare să fie afectată în mod disproporţionat de crize, înregistrând o scădere mai amplă şi o revenire mai lentă”, se arată în raportul BCE, care se referă la deceniul care a trecut după criza financiară globală.
În consecinţă, încrederea în BCE este mai scăzută decât cea în Comisia Europeană sau Parlamentul European, chiar dacă 76% dintre cetăţenii din zona euro declară că au încredere în moneda euro.
Printre statele cele mai sceptice se numără Germania şi Austria, ţări care de mai mulţi ani critică politica monetară ultra-relaxată a BCE şi unde acum cetăţenii au mai multă încredere în guvernele naţionale decât în BCE. În rândul scepticilor, se regăsesc şi ţări care au suferit cel mai mult de pe urma crizei datoriilor suverane, precum Grecia şi Spania.
Raportul propune o serie de soluţii potenţiale, dar subliniază, de asemenea, că BCE are o problemă de comunicare. „O comunicare mai accesibilă pentru persoane cu diferite niveluri de educaţie şi cunoştinţe anterioare, precum şi abordarea îngrijorărilor specifice ale cetăţenilor din diferite părţi ale zonei euro, precum rolul BCE în performanţele economice, pot susţine creşterea încrederii în BCE”, menţionează raportul. Documentul abordează şi problema nivelului de educaţie, susţinând că oamenii trebuie să înţeleagă mai bine ce fac băncile centrale şi serviciile pe care le furnizează aceste instituţii.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național