BCE solicită băncilor să-și revizuiască planurile privind capitalul, în perspectiva recesiunii
Numărul 37, 21-27 sep. 2022 » Lumea în care trăim
Sectorul bancar din zona euro este robust înaintea unei posibile recesiuni, dar Banca Centrală Europeană (BCE) încă cere creditorilor să-și revizuiască proiecțiile privind capitalul, ținând cont că probabil va fi o iarnă dificilă, a afirmat Andrea Enria, președintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Băncile și-au construit un nivel ridicat de capital în ultimii ani și ar urma să beneficieze de majorările dobânzilor, dar o recesiune aproape sigură și costurile ridicate ale energiei ar urma să afecteze părți din acest sector.
„Cerem băncilor să analizeze expunerea lor la sectoare care sunt în mod special dependente de energie și fragile la șocurile din domeniul energiei”, a declarat oficialul BCE la o conferință la Bruxelles. „Deci, cerem băncilor să-și revizuiască proiecțiile privind capitalul, conform unui scenariu sever, nefavorabil, și vom analiza împreună problema capitalului”, a apreciat Enria.
La ultimele două reuniuni, Banca Centrală Europeană a majorat combinat dobânda cu 125 puncte de bază și anul acesta sunt estimate noi creșteri, în ceea ce ar fi cel mai agresiv ciclu de înăsprire a politici monetare din istoria instituției.
Enria a atras atenția că sunt în mod special expuse firmele implicate în finanțarea sectorului imobiliar și în creditele de consum.
Riscul unei recesiuni în zona euro a atins cel mai ridicat nivel de după luna iulie 2020, pe fondul înmulțirii îngrijorărilor că o criză energetică la iarnă va conduce la o diminuare a activității economice.
Economiștii estimează că există o probabilitate de 80% pentru două trimestre consecutive de contracție economică, în creștere față de 60% în sondajul precedent. Germania, cea mai mare economie a Europei și cea mai expusă țară la reducerea livrărilor de gaze, ar putea să se contracte încă din trimestrul al treilea.
Gospodăriile și companiile din Europa se pregătesc pentru posibilitatea raționalizării energiei după ce Rusia a redus livrările de gaze spre regiune și în paralel se luptă cu o inflație record și alte blocaje de aprovizionare. Sondajele privind activitatea în sectorul de business arată că aceasta a început să se contracte încă din luna iulie și există puține semnale de îmbunătățire pe termen scurt.
Chiar dacă oficialii BCE prognozează că economia zonei euro va stagna doar, dar nu se va contracta, au tras totuși un semnal de alarmă asupra creșterii economice și prognozei de inflație în regiune. Președintele BCE, Christine Lagarde și colegii săi au justificat majorarea semnificativă a dobânzilor prin hotărârea de a ține sub control creșterea prețurilor, însă economiștii consideră că timpul a expirat pentru a lua astfel de măsuri.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial