BCE: Sunt necesare fuziuni pentru eficientizarea sectorului bancar european
Numărul 26-27, 16-29 iulie 2019 » Lumea în care trăim
Sistemul bancar european încă operează cu exces de capacitate după criza financiară și există potențial pentru mai multe fuziuni, în vederea sporirii eficienței, dar nu pentru crearea unor instituții mai mari, a afirmat Andrea Enria, președintele noii agenții de supervizare bancară (Mecanismul unic de supervizare – SSM) din cadrul BCE, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres. „Mărimea optimă a unei bănci este dificil de evaluat, dar mi se pare evident că industria bancară europeană încă este prea mare, există necesitatea consolidării”, a declarat Enria la o conferință desfășurată la Lisabona.
După o criză „consolidarea poate ajuta la reducerea excesului de capacitate. Totuși, fuziunile nu sunt pentru crearea unor bănci și mai mari, ci pentru a avea creditori mai eficienți”, a adăugat șeful SSM. Acesta a explicat că în unele cazuri „există potențial pentru consolidare la instituțiile mici și medii”.
Deciziile privind consolidarea trebuie luate de directori și acționari și nu este de competența autorităților de reglementare să se pronunțe care este mărime corectă a sectorului bancar, dar „există impresia că sistemul bancar european încă operează cu exces de capacitate”, a declarat Enria.
În pofida speculațiilor, au fost puține fuziuni bancare transfrontaliere în Europa în ultimii ani, chiar dacă Banca Centrală Europeană a făcut un apel pentru consolidarea sectorului, care în opinia BCE ar asigura că creditul ajunge acolo unde este cea mai mare nevoie.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile