BCE va solicita băncilor să furnizeze săptămânal date privind lichiditatea, pentru a le monitoriza mai bine
Numărul 29-30, 26 iul. - 8 aug. 2023 » Lumea în care trăim
Începând din luna septembrie, Banca Centrală Europeană (BCE) va cere băncilor să furnizeze, săptămânal, date cu privire la lichiditatea lor, astfel încât BCE să poată derula mai frecvent verificări cu privire la capacitatea lor de a face față unor șocuri potențiale pe măsură ce cresc dobânzile, a declarat președintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, Andrea Enria, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Astfel, într-un interviu publicat zilele trecute în revista Milano Finanza, Andrea Enria a spus că băncile europene sunt mai puternice acum, dar a adăugat că piețele financiare sunt în continuare într-o "fază delicată" din cauza războiului din Ucraina, inflației ridicate și creșterii rapide a dobânzilor. Toți acești factori pot spori riscurile la adresa lichidității și finanțării, a mai spus Andrea Enria, adăugând că BCE se va concentra foarte mult pe aceste aspecte în testele de stres și alte proceduri de supervizare pe care le are în derulare.
"Am decis să trimitem băncilor, începând din luna septembrie, o solicitare de trimitere de informații în regim săptămânal, pentru a avea date proaspete care ne vor permite să monitorizăm mai bine evoluțiile pe partea de lichiditate", a spus Enria. În prezent, băncile trebuie să trimită către BCE, o dată pe lună, informații cu privire la lichiditatea lor.
Andrea Enria a mai spus că rezultatele testelor de stres vor fi publicate în zilele următoare, dezvăluind că aceste rezultate vor arăta faptul că băncile europene pot face față unei crize financiare potențiale, grație unor niveluri de capital mai mari și unei mai bune calități a activelor.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice