BCG: Europa trebuie să investească 300 miliarde euro pentru extinderea rețelei 5G
Numărul 12, 31 mar.-6 apr. 2021 » Conectarea la era digitală
UE trebuie să pompeze 300 de miliarde de euro (355 de miliarde de dolari) în infrastructura de telecomunicații până în 2025, dacă vrea să dezvolte o rețea ultra rapidă 5G în cele 27 de state membre, pentru a sprijini creșterea economiei și a profita de potențialul tehnologiei, se arată într-un raport publicat de firma de consultanță BCG, transmite Reuters, preluată de Agerpres. UE se bazează pe tehnologia 5G pentru a depăși recesiunea provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19) și pentru a deține un rol important în dispozitivele conectate la internet. Dar operatorii de telecomunicații din UE sunt reticenți în a investi în rețelele 5G, din cauza cheltuielilor masive necesare.
„150 de miliarde de euro încă sunt necesare pentru a obține un scenariu complet 5G în Europa, și încă 150 de miliarde de euro sunt necesare pentru a finaliza modernizarea infrastructurii fixe”, se arată în raport.
Documentul propune măsuri pe care le-ar putea implementa guvernele și autoritățile de reglementare pentru a susține industria telecomunicațiilor. „Un astfel de pas ar fi un nou model de proprietate, care să implice împărțirea infrastructurii în mod voluntar, ceea ce ar permite o dezvoltare mai rapidă, reducerea impactului asupra mediului și sporirea transferului de cunoștințe în rândul partenerilor”, apreciază BCG.
Atenuarea reglementărilor pentru a permite furnizorilor de telecomunicații să coopereze și să investească împreună, posibilitatea ca operatorii să monitorizeze traficul de date de pe rețelele lor, pentru a-i prinde din urmă pe rivalii Google, Facebook, Microsoft și alți giganți tehnologici, sunt, de asemenea, printre sugestiile din raportul firmei de consultanță.
Reamintim că, recent, Comisia Europeană a anunțat măsuri pentru a asigura o transformare digitală reușită a Europei până în 2030, an în care toate gospodăriile din UE ar trebui să aibă conectivitate de ordinul gigabiților, iar toate zonele populate ar trebui să fie acoperite de tehnologia 5G.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile