BEI a aprobat finanțarea nerambursabilă de 470 milioane de euro a achiziției a 62 de trenuri electrice de scurt parcurs
Telex » Știri 13 octombrie 2023
Autoritatea pentru Reformă Feroviară a primit confirmarea din partea Băncii Europene de Investiții privind finanțarea achiziției a 62 de trenuri electrice de scurt parcurs prin Fondul European de Modernizare, informează Agerpres. "Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) anunță confirmarea din partea Băncii Europene de Investiții (BEI) privind acceptarea aplicației Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, beneficiar Autoritatea pentru Reformă Feroviară, privind finanțarea achiziției a 62 de trenuri electrice de scurt parcurs prin Fondul European de Modernizare (FM). Astfel, 470 milioane de euro (valoarea proiectului, fără TVA) sunt finanțate, nerambursabil, din acest fond pentru achiziția de trenuri noi pentru România", se arată într-o postare pe pagina de Facebook a ARF.
În urma acestei decizii, ARF va putea pregăti documentația de investiții și cea de achiziții publice privind procurarea a încă aproximativ 60 de trenuri, care să sprijine mobilitatea durabilă din România.
"Se preconizează ca în trimestrul I al anului 2024, acest nou proiect de achiziții să fie publicat în SICAP", mai notează ARF. Fondul European de Modernizare este unul dintre instrumentele-cheie care contribuie la obiectivele Pactului Ecologic European, prin sprijinirea unei tranziții juste din punct de vedere social către o economie verde.
FM a fost instituit de Directiva (UE) 2018/410 a Parlamentului European și a Consiliului din 14 martie 2018 de modificare a Directivei 2003/87/CE, în vederea rentabilizării reducerii emisiilor de dioxid de carbon și a sporirii investițiilor în acest domeniu și a Deciziei (UE) 2015/1814, pentru sprijinirea investițiilor în modernizarea sistemelor energetice și îmbunătățirea eficienței energetice, inclusiv finanțarea proiectelor de investiții la scară mică, în concordanță cu obiectivele cadrului de politici ale Uniunii privind clima și energia pentru 2030 și cu obiectivele pe termen lung prevăzute în Acordul de la Paris.
Perioada de implementare a FM este 2021-2030. Sprijinul oferit de statele membre care utilizează resursele FM trebuie să fie în acord cu regulile ajutorului de stat. FM funcționează sub răspunderea statelor membre beneficiare, în cooperare cu Banca Europeană pentru Investiții, Comitetul de investiții și Comisia Europeană.
Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a scos la licitație 62 de rame electrice de scurt parcurs (RE-R). Ramele sunt finanțate prin fonduri europene nerambursabile, în cadrul Programului Transport 2021 - 2027, iar valoarea totală estimată este cuprinsă între 3,238 miliarde lei și 4,15 miliarde de lei, fără TVA.
Contractul pentru cele 62 de rame RE-R este împărțit în trei loturi: lotul 1 - 20 de rame electrice regionale RE-R, destinate transportului feroviar de călători pe rutele București Nord - Ploiești Sud - Adjud, Iași - Pașcani - Suceava, Bacău - Pașcani, cu o valoare estimată între 1,045 miliarde de lei și 1,340 miliarde de lei, fără TVA; lotul 2 - 23 rame electrice regionale RE-R, destinate transportului feroviar de călători pe rutele Brașov - Gheorgheni, Arad - Timișoara - Caransebeș, Huedin - Cluj - Bistrița, cu o valoare estimată între 1,209 miliarde de lei și 1,555 miliarde de lei, fără TVA; lotul 3 - 19 rame electrice regionale RE-R, destinate transportului feroviar de călători pe rutele București Nord - Ploiești Vest - Brașov, București Nord - Roșiori, București Nord - București Obor/Fundulea, Constanța - Fetești, cu o valoare estimată între 984,207 milioane de lei și 1,256 miliarde de lei, fără TVA.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice