BEI, dispusă să finanțeze până la 75% din costul capitalului eligibil pentru eficiență energetică
Telex » Știri astăzi, 9:14
Banca Europeană de Investiții (BEI) este dispusă să finanțeze până la 75% din costul capitalului eligibil pentru fiecare proiect de eficiență energetică în condițiile în care finanțează nu mai mult de 50% din valoarea unui proiect, a declarat Marius Cara, șef al biroului Grupului BEI în România, la o conferință de specialitate despre implicarea comunităților în tranziția verde, relatează Agerpres. „Eficiența energetică este o prioritate care vizează, evident, toate sectoarele economiei. Noi ne propunem să sprijinim renovarea clădirilor existente, creșterea performanței energetice a noilor construcții și extinderea investițiilor eficiență energetică realizate de IMM-uri și de sectorul industrial. Acest demers este cu atât mai important cu cât finanțarea proiectelor de eficiență energetică rămâne destul de complexă pentru a accelera tranziția”, a declarat reprezentantul băncii.
Potrivit acestuia, BEI a finanțat proiecte de anvelopare în toate sectoarele Capitalei. „Unde vedem un bloc care arată mai bine decât celelalte din jur, probabil că este un proiect finanțat de BEI”, a spus Marius Cara, precizând că banca încearcă să finanțeze și alte municipalități din țară.
„În plus, investim și în dezvoltare urbană, însemnând proiecte de eficiență energetică, transport urban, regenerarea spațiilor publice și modernizarea iluminatului stradal. Avem exemple de succes la Oradea și în Sectorul 2 al Bucureștiului”, a mai spus reprezentantul BEI.
El a arătat că, în general, România se confruntă cu o gestionare deficitară a deșeurilor municipale, cu un nivel redus de reciclare și cu o depozitare a excesivă a gunoaielor. Cara a dat, însă, ca exemplu de succes județul Galați, unde BEI a acordat un împrumut de 14,4 milioane de euro în 2023, pentru un proiect „care urmărește să creeze în județ un management integrat a deșeurilor în conformitate cu obiectivele naționale”.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile