BEI: Lipsa de personal calificat întârzie tranziția ecologică a Europei
Numărul 27-28, 12-25 iul. 2023 » Lumea în care trăim
Un procentaj de 60% dintre municipalități consideră că investițiile lor în infrastructura pentru atenuarea și adaptarea la schimbările climatice din ultimii trei ani sunt insuficiente, în timp ce 69% dintre municipalități nu au experți cu abilități de evaluare a mediului și a climei, ceea ce reprezintă o problemă serioasă pentru implementarea programelor de investiții locale, se arată într-un raport lansat de Banca Europeană de Investiții (BEI), care analizează rezultatele sondajului din 2022 privind municipalitățile, relatează Agerpres. De asemenea, aproximativ 80% dintre municipalități spun că lipsa de fonduri, durata proceselor de reglementare și incertitudinea cu privire la reglementări sunt obstacole în calea investițiilor, se arată în raport. Acesta analizează activitatea instituției în regiunile de coeziune ale Europei în 2022 și prezintă contribuția grupului BEI la inovare pentru o tranziție ecologică și digitală inclusivă și asupra impactului macroeconomic al acesteia.
În 2022, grupul BEI a oferit 28,4 miliarde de euro proiectelor din regiunile de coeziune. Sprijinul pentru inovare a reprezentat 25% din totalul împrumuturilor acordate de BEI în 2022, din care 4,6 miliarde de euro (34%) s-au acordat în regiunile de coeziune.
Investițiile verzi sunt în creștere: la fel ca în 2021, cota investițiilor verzi finanțate de BEI a fost mai mare în cadrul împrumuturilor acordate regiunilor de coeziune decât în totalul împrumuturilor acordate în UE, în acord cu orientarea BEI privind coeziunea, prin care banca s-a angajat să crească semnificativ cota împrumuturilor pentru acțiuni climatice și mediu în regiunile aflate în tranziție și în cele mai puțin dezvoltate.
Acoperind 744 de municipalități din întreaga Uniune Europeană, acest sondaj cuprinzător oferă perspective unice asupra investițiilor trecute și planificate, precum și asupra provocărilor și progreselor municipalităților în tranzițiile lor digitale și ecologice. Întrucât municipalitățile reprezintă aproape jumătate din investițiile publice din UE, aceste constatări sunt de importanță majoră, menționează Banca Europeană de Investiții.
Lipsa finanțării și procesele de reglementare incerte și îndelungate continuă să descurajeze municipalitățile de la planificarea investițiilor cruciale. În plus, când vine vorba despre implementare, lipsa forței de muncă calificate și blocajele lanțului de aprovizionare sunt constrângeri semnificative, avertizează BEI. Sondajul evidențiază importanța critică a furnizării de formare necesară forței de muncă actuale și viitoare. Municipalitățile raportează dificultăți în asigurarea experților cu abilități de mediu și climat, precum și expertiză tehnică și inginerească. Abordarea acestor provocări este esențială pentru execuția cu succes a planurilor de investiții, se arată în raport.
În plus, atenuarea schimbărilor climatice, adaptarea și infrastructura digitală joacă un rol central în planurile de investiții ale municipalităților pentru următorii trei ani. Cu toate acestea, peste 60% dintre municipalități își exprimă nemulțumirea față de investițiile lor anterioare în atenuarea și adaptarea la climă, în timp ce 40% raportează nemulțumiri cu privire la investițiile lor în infrastructura digitală.
BEI susține că municipalitățile europene au ajuns mai departe cu transformarea digitală decât cu tranziția ecologică. În timp ce regiunile cu venituri mai mari prezintă o proporție mai mare de municipalități care investesc activ în ambele tranziții, regiunile mai puțin dezvoltate se confruntă cu provocări în a realiza progrese similare.
"După cum indică sondajul BEI, municipalitățile din Europa se confruntă cu lacune semnificative în materie de investiții, în special în infrastructura de atenuare și adaptare la schimbările climatice. Este esențial pentru factorii de decizie și părțile interesate să abordeze aceste lacune și să acorde prioritate investițiilor durabile și rezistente pentru un viitor mai ecologic și mai digital. Lipsa persistentă de competențe, inclusiv la nivel de municipalitate, trebuie abordată în toată Europa pentru a permite implementarea adecvată a programelor de investiții regionale și paneuropene", a declarat economistul șef al BEI, Debora Revoltella.
La rândul său, vicepreședintele BEI Ricardo Mourinho Felix a adăugat: "Investițiile municipale sunt esențiale pentru a oferi un sprijin consecvent oamenilor și întreprinderilor. Având în vedere proporția semnificativă a investițiilor publice făcute de municipalități, este imperativ ca acestea să fie echipate cu resursele necesare, cunoștințe de specialitate și solide rețele de cooperare pentru implementare eficientă. Pe măsură ce lumea evoluează rapid, rolurile municipalităților în tranziția ecologică și digitală devin din ce în ce mai critice. Pentru a promova practici durabile în domenii precum planificarea urbană, eficiența energetică, gestionarea deșeurilor și transportul, este necesară o îmbunătățire a expertizei în întreaga Europă. Sondajul BEI oferă perspective asupra strategiilor de adaptare ale municipalităților și subliniază nevoile semnificative care trebuie abordate în viitor".
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice