BEI nu va mai finanța proiecte în domeniul combustibililor fosili
Numărul 44, 19-25 nov. 2019 » Lumea în care trăim
Banca Europeană de Investiții (BEI) a anunțat zilele trecute că va opri finanțarea proiectelor în domeniul combustibililor fosili la finalul lui 2021, la câteva zile după ce miniștrii de Finanțe din Uniunea Europeană s-au declarat în favoarea acestei decizii, transmite Reuters, citată de Agerpres. Noua politică a băncii de creditare în domeniul energiei, care a fost aprobată cu o susținere „impresionantă”, va interzice majoritatea proiectelor în domeniul combustibililor fosili, inclusiv folosirea tradițională a gazelor naturale. „Acesta este un prim pas important, dar nu este ultimul”, a afirmat vicepreședintele BEI, Andrew McDowell.
Conform noii politici, cei care solicită finanțare de la BEI pentru proiecte energetice vor trebui să arate că pot produce un kilowatt oră de energie emițând mai puțin de 250 de grame de CO2, o decizie care va interzice finanțarea tradiționalelor centrale unde se ard gazele.
Proiectele care implică gazele naturale sunt posibile, dar se vor baza pe „noile tehnologii”, cum ar fi captarea și depozitarea carbonului.
Anterior, miniștrii europeni de Finanțe au susținut o declarație în care au cerut BEI și altor organisme financiare globale, precum Banca Mondială, „să reducă treptat finanțarea pentru proiectele în domeniul combustibililor fosili, în special a celor care utilizează combustibili fosili solizi, ținând cont de dezvoltarea sustenabilă și nevoile energetice, inclusiv securitatea energetică, a țărilor partenere”.
Președintele BEI, Werner Hoyer, a subliniat că banca este responsabilă în fața investitorilor săi. Alocarea de fonduri pentru proiectele în domeniul combustibililor fosili, care peste câțiva ani ar putea fi considerate depășite, „nu are sens”, a spus Hoyer. BEI vrea să își majoreze, de la 28% până la 50%, ponderea finanțării alocate proiectelor destinate combaterii schimbărilor climatice, precum energiile regenerabile, a spus Hoyer. Acest lucru ar fi echivalentul unei finanțări în valoare de 1.100 miliarde dolari între 2021 și 2030, a subliniat șeful instituției.
Banca Europeană de Investiții (BEI) este banca Uniunii Europene - instituția de creditare pe termen lung a UE și singura bancă deținută și care reprezintă interesele statelor membre ale Uniunii Europene. Aceasta oferă finanțări pe termen lung pentru investiții solide cu scopul de a contribui la obiectivele politicii UE. BEI lucrează îndeaproape cu alte instituții ale UE pentru a pune în aplicare politica Uniunii Europene. Fiind entitatea cu cel mai mare volum de împrumuturi și credite din lume, BEI oferă finanțare și expertiză pentru proiecte de investiții solide și durabile, care contribuie la promovarea obiectivelor politicii UE. Peste 90% din activitatea BEI vizează Europa, însă banca sprijină, de asemenea, politicile externe și de dezvoltare ale UE.
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile