BERD a înrăutățit estimările privind evoluția economiei românești în 2023 și 2024
Telex » Știri 28 septembrie 2023
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a înrăutățit estimările privind evoluția economiei românești în 2023 și în 2024, potrivit unui raport publicat de instituția financiară internațională, citat de Agerpres. Conform celor mai recente prognoze ale BERD, PIB-ul României ar urma să înregistreze un avans de 1,8% în acest an, după ce prognoza din mai indica o expansiune de 2,5% în 2023. Creșterea ar urma să accelereze la 3,2% anul viitor, față de un nivel de 3,5% estimat în luna mai, se arată în raport.
Economia României s-a dovedit rezistentă în 2022 și a înregistrat o creștere de 4,7%, stimulată de cererea internă robustă și acumularea de stocuri. În prima jumătate din 2023, creșterea s-a diminuat la 1,7% în ritm anual, reflectând o încetinire bruscă în trimestrul doi. Cererea internă a rămas robustă, pe fondul cheltuielilor guvernamentale mai ridicate și a investițiilor, dar epuizarea stocurilor și declinul exporturilor de mărfuri în ritm anul au tras în jos creșterea, apreciază BERD.
Producția industrială nu a reușit până acum să revină pe creștere, reflectând șocul prețului energiei, precum și cererea externă mai slabă. Deși inflația este încă la un nivel ridicat - 9,4% în iulie 2023 - creșterea salariului real a fost pozitivă din martie 2023, reflectând înăsprirea condițiilor pe piața muncii. Poziția fiscală s-a înrăutățit, însă, și autoritățile pregătesc un plan de consolidare fiscală, care urmează să fie convenit cu Comisia Europeană.
Deficitul fiscal ar putea ajunge la 7% din PIB în 2023, mult mai ridicat decât nivelul prevăzut de 4,4% din PIB. Ca atare, consumul privat moderat, împreună cu ajustări potențiale de taxe, vor defini probabil traiectoria de creștere din acest an, se arată în raport.
Având în vedere încetinirea din prima jumătate a anului, creșterea PIB-ului este prognozată la 1,8% pe ansamblul acestui an, estimează BERD.
Exporturile și producția agricolă solidă, precum și investițiile robuste finanțate de UE, sunt surse de riscuri de evoluție pozitivă pentru prognoză, în timp ce deficiențele din industrie și construcții ar urma să afecteze creșterea. În 2024, în condițiile în care inflația se moderează și se atenuează condițiile financiare, creșterea ar putea accelera la 3,2%, în absența oricăror șocuri majore, apreciază BERD.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial