BERD: Dacă măsurile de sprijin continuă, va crește numărul firmelor „zombi”
Numărul 47-48, 29 nov. - 13 dec. 2022 » Lumea în care trăim
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a cerut guvernelor din regiunea în care operează să regândească măsurile de sprijin, avertizând că sprijinirea firmelor "zombi" (companii cu flux de numerar negativ, n.r.) ar putea avea un efect de domino asupra afacerilor viabile, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Deși datoria companiilor a ajuns la un nivel record în economiile în care operează BERD, intrările în incapacitate de plată au scăzut în multe țări la un nivel record, se arată în "Raportul de tranziție 2022/2023", publicat de instituția financiară.
Unele companii au evitat intrarea în incapacitate de plată datorită accesului la creditarea ieftină, în urma măsurilor guvernamentale după pandemie și a invadării Ucrainei de către Rusia. Totuși, sprijinul nu mai este sustenabil, într-o lume care se confruntă cu rate ridicate ale dobânzilor, susține BERD.
"Nu am văzut încă efecte negative în urma pandemiei și a războiului în privința falimentelor. De fapt, falimentele în noile state membre ale UE sunt în scădere. Există risc de «zombificare», dacă măsurile de urgență ale guvernelor sunt extinse o perioadă prea îndelungată", a afirmat Beata Javorcik, economist șef al BERD, pentru Reuters.
Prezența firmelor "zombi" în economie creează efecte negative asupra companiilor viabile, care se confruntă cu investiții și venituri mai scăzute, avertizează BERD. Creditarea subvenționată a companiilor cu flux de numerar negativ a fost extinsă prin amânări de plată, subvenții de urgență și injectarea de lichidități de către băncile centrale. Multe țări au suspendat, cel puțin temporar, obligația de a iniția procedura de faliment, se arată în raport.
Orice retragere a garanțiilor guvernamentale de credit și a subvențiilor trebuie să fie graduală, pentru a se evita orice șoc, și "ar trebui să fie ajustată pentru a se asigura că doar firmele viabile și solvabile cu probleme temporare de lichiditate primesc asistență financiară", consideră BERD.
Problema este mult mai prezentă în economiile dominate de bănci și companii conduse de guverne, arată datele BERD: 13% dintre companiile de stat din eșantionul de 12 state utilizat în studiu ar putea fi clasificate ca firme "zombi", față de 9% în cazul companiilor private.
De asemenea, raportul arată progrese mixte în reformele efectuate de state în șase domenii-cheie, de la competitivitate și reziliență, la modul în care sunt guvernate. Statele din Europa Centrală, țările baltice și din sud-estul Europei au înregistrat în principal progrese; declinuri s-au înregistrat în economiile din sudul și estul Mării Mediterane. BERD avertizează că "Indicatorii privind guvernanța s-au deteriorat în multe economii, în special ca urmare a agravării corupției și a reducerii libertății presei".
BERD este o instituție financiară internațională care promovează dezvoltarea sectorului privat și a inițiativelor antreprenoriale în 36 de țări de pe trei continente. Acționariatul băncii este compus din 71 de țări, UE și BEI. Investițiile BERD au ca scop transformarea economiilor din regiunile deoperare, astfel încât acestea să devină competitive, incluzive, bine guvernate, verzi, reziliente și integrate.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile