BERD estimează că economia românească va scădea cu 4% în acest an
Telex » Știri 13 mai 2020
Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) estimează că economia românească va scădea cu 4% în acest an, pe fondul epidemiei de coronavirus, informează Mediafax. Instituția financiară apreciază că PIB va crește cu 4% în 2021, în cea mai mare parte în urma evoluţiei sectorului privat.
Potrivit ultimei estimări economice regionale BERD, „blocarea internă reduce consumul privat de servicii care implică contact faţă în faţă şi de bunuri de folosinţă îndelungată, care reprezintă împreună aproximativ 30% din coşul de consum. Acest impact poate fi compensat oarecum printr-o creştere a cheltuielilor alimentare, ceea ce reprezintă 25% din coşul de consum, cea mai mare pondere din Uniunea Europeană”.
Guvernul României a anunțat la rectificarea bugetară o cădere economică de 1,9% în acest an, una dintre cele mai optimiste prognoze. Comisia Europeană vede o contracţie a PIB de 6% în România în 2020, în timp ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) prognozează o scădere reală a PIB de 5%.
Raportul BERD spune că investiţiile în România au scăzut pe fondul incertitudinii şi al sentimentelor din piaţă, în timp ce presiunea pe lichiditate şi ruperea lanţurilor de aprovizionare pot întrerupe proiectele de investiţii în curs.
„Contracţia economică a României este parţial explicată de expunerea semnificativă a ţării la economia italiană, care a fost puternic afectată - exporturile de bunuri în Italia reprezintă aproximativ 10% din totalul exporturilor de mărfuri. Mai mult, Italia este, de asemenea, o sursă importantă de remiteri pentru România, reprezentând aproximativ o treime din fluxurile de remiteri ale ţării”, arată BERD.
Potrivit analizei băncii, revenirea economică din 2021 de 4% va fi condusă de sectorul privat, însă este condiţionată de măsurile de relaxare care se vor implementa după restricţiile pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu coronavirus. „Recuperarea din 2021 este de aşteptat să fie condusă de sectorul privat, pe măsură ce acesta se va revigora. Cu toate acestea, creşterea va depinde de o relaxare treptată a restricţiilor interne şi de revenirea la normalitate în a doua jumătate a anului”.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane