BERD: Invazia rusească din Ucraina a majorat costurile de finanțare ale statelor UE din Europa de Est
Numărul 20, 22-28 mai 2024 » Analize și sinteze
Invazia rusească din Ucraina a modificat costurile la care se împrumută cele zece noi state membre ale UE din Europa de Est, costuri care au crescut cu o jumătate de punct procentual de la începutul războiului, arată o analiză publicată de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), transmite Bloomberg, preluată de Agerpres. "Se poate vedea impactul războiului asupra Europei Centrale. Multe guverne vorbesc în mod deschis despre teama lor de a fi atacate și asta cu siguranță este un semnal care este receptat de piețe", a declarat economistul șef al BERD, Beata Javorcik.
Spread-ul dintre randamentele cerute de investitori pentru obligațiunile germane pe cinci ani și obligațiunile similare ale țărilor UE care fac parte din zona de activitate a BERD "a crescut dramatic" după izbucnirea războiului și a rămas peste pragul de 100 de puncte procentuale, arată analiza BERD, care face referire la țări precum Polonia, Ungaria, Croația și Letonia.
Comparativ, pentru întreaga regiune în care activează BERD, media randamentelor pentru obligațiunile guvernamentale pe cinci ani a crescut cu trei puncte procentuale în perioada cuprinsă între luna februarie 2022, când a izbucnit războiul, și mijlocul lunii aprilie 2024, se precizează în raport. BERD operează în aproximativ 40 de economii de pe trei continente.
Statele UE din Europa de Est au fost printre cei mai acerbi critici ai invaziei rusești din Ucraina, cerând sancțiuni mai dure împotriva Rusiei și furnizând echipamente militare Ucrainei. Chiar dacă proximitatea lor geografică de zona de conflict le-a majorat costurile cu împrumuturile, calitatea de state membre UE le-a impulsionat în mod semnificativ standardele de viață, susține BERD.
Pentru cele opt state din Europa de Est care au aderat la UE în anul 2004, calitatea de țară membră a fost un uriaș succes, a spus Beata Javorcik. Economiile acestor țări au ajuns acum, în medie, la 50% din PIB-ul per capita al Germaniei, față de 26% în 2003. Aproximativ jumătate din această creștere se datorează faptului că au aderat la blocul comunitar, se arată în raportul BERD.
"Nu este de mirare că și alte țări sunt interesate în aderarea la UE", a concluzionat Beata Javorcik.
BERD este unul dintre principalii investitori instituționali din România iar până în prezent a investit 10,9 miliarde de euro prin 524 proiecte în țară, concentrându-se pe finanțarea infrastructurii și dezvoltarea sectorului privat și a piețelor de capital.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial