BERD revizuiește în creștere estimările privind creșterea economică din acest an, la 7,2%
Telex » Știri 4 noiembrie 2021
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) estimează o creștere economică de 7,2% în România în acest an și de 4,4% în 2022, în contextul în care anul viitor economia va beneficia de primele investiții finanțate din PNRR și redresarea exporturilor, care vor compensa scăderea consumului, informează Mediafax. Analiștii subliniază însă că evoluția imprevizibilă a pandemiei, având în vedere rata mică de vaccinare din România, reprezintă un risc la adresa prognozei.
Estimările actuale sunt mai optimiste decât cele din iunie, când BERD prognoza o creșere PIB de 6%. În schimb, banca și-a redus prognoza pentru 2022, cu 0,6 puncte.
Anul trecut, economia locală a scăzut cu 3,9%, iar în primele două trimestre din 2021 a avut un plus de 7%, ajungând la mijlocului anului la nivelurile anterioare pandemiei. Totuși, riscurile au crescut în ultima perioadă. Consumul rămâne principalul motor al creșterii PIB, dar investițiile au avut o evoluție ascendentă puternică, majorându-se cu 12% de la an la an.
Potrivit BERD, exportul de bunuri și-a revenit spre finalul anului trecut și a continuat să crească în 2021, dar ritmul s-a temperat din cauza problemelor de pe lanțul de aprovizionare. Importurile au urcat cu aproape 10% în T2 2021, față de T4 2019.
În consecință, exportul net va avea din nou o contribuție negativă la creșterea PIB în 2021.
Deficitul bugetar va rămâne la un nivel ridicat în acest an, la circa 7,1% din PIB, în condițiile în care îmbunătățirea veniturilor a fost contrabalansată de creșterea semnificativă a cheltuielilor în ultima rectificare bugetară, se mai arată în raportul BERD.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național