BERD și-a înrăutățit previziunile privind creșterea economiei românești în 2022 și în 2023
Telex » Știri 11 mai 2022
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și-a înrăutățit estimările privind evoluția economică a României în 2022 și în 2023, după o redresare de 5,9% în 2021, determinată în principal de consumul privat solid, se arată într-un raport publicat de instituția financiară internațională, citat de Agerpres. Economia României ar urma să înregistreze un avans de 2,5% anul acesta, comparativ cu o creștere de 2,8% previzionată în martie 2022, și de 3% anul viitor, față de estimarea de 4,1%.
Conform BERD, economia a intrat în 2022 cu o poziție slăbită, PIB-ul înregistrând un declin de 0,1% în ultimul trimestru din 2021, din cauza scăderii investițiilor și a încetinirii acumulării stocurilor.
„Accelerarea inflației din semestrul doi din 2021 a pus deja presiune pe firme și consumatori. În timp ce salariile nete reale s-au redresat temporar la începutul acestui an și ridicarea restricțiilor a îmbunătățit încrederea, războiul din Ucraina a sporit dificultățile legate de inflație și de perturbările din lanțurile de aprovizionare”, se arată în raportul BERD.
Prețurile de consum au crescut în ritm anual cu 10,2% în martie 2022, în pofida plafonării prețurilor energiei. Guvernul a adoptat o serie de măsuri pentru a sprijini gospodăriile vulnerabile și firmele afectate de război. Astfel, consolidarea fiscală preconizată pentru acest an ar putea fi constrânsă de aceste cheltuieli și de creșterea economică mai slabă, avertizează instituția financiară internațională.
Creșterea economică ar urma să încetinească la 2,5% anul acesta, balanța riscurilor fiind înclinată în sens negativ, depinzând de evoluția războiului și de alte presiuni legate de aprovizionare. În 2023, presiunile inflaționiste persistente, reducerea cererii și perturbările din lanțurile de aprovizionare ar urma să limiteze creșterea la un nivel estimat de 3%, se arată în raportul BERD.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile