BERD va acorda României asistență tehnică pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene în perioada de programare 2021-2027
Telex » Știri 13 octombrie 2022
Executivul a aprobat un Memorandum privind semnarea Acordului între Guvernul României și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) privind asistența pentru implementarea proiectelor finanțate prin intermediul fondurilor Uniunii Europene. Potrivit unui comunicat al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), obiectul Acordului este de a asigura sprijin României în realizarea obiectivelor privind dezvoltarea și implementarea politicilor de reformă structurală, îmbunătățirea nivelului de absorbție și a eficienței fondurilor aferente Politicii de Coeziune, Mecanismului de Redresare și Reziliență și compartimentului InvestEU, dar și consolidarea capacității administrației publice.
„În perioada 2021-2027, România va beneficia de oportunități sporite de dezvoltare prin finanțările acordate atât în cadrul Politicii de Coeziune, cât și prin Mecanismul de Redresare și Reziliență. În acest context, este necesară continuarea sprijinului prin asistență tehnică acordată autorităților publice, precum și autorităților fondurilor, pornind de la punerea în practică a reformelor structurale, până la creșterea ratei și calității absorbției fondurilor europene. BERD este un partener strategic pentru România prin acordarea de sprijin în aceste domenii. Acordurile anterioare încheiate cu BERD au demonstrat că, în toată această perioadă, expertiza BERD a sprijinit dezvoltarea României. Prin semnarea noului Acord, vom asigura continuarea parteneriatului până la data încheierii perioadei de plăți pentru fondurile UE aferente Perioadei de Programare 2021-2027”, a declarat ministrul Marcel Boloș, citat în comunicat.
MIPE a realizat, împreună cu ministerele de linie, autoritățile de management și cu autoritățile publice implicate în modernizarea administrației publice și realizarea reformelor structurale, identificarea preliminară a nevoilor de asistență tehnică. Astfel, asistența acordată de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare va sprijini următoarele tipuri de intervenții: ▪ strategii, legislație și programe de investiții sectoriale în domenii cheie de investiții; ▪ sprijin pentru pregătirea și implementarea proiectelor și schemelor de investiții care urmează să primească finanțare în perioada de programare 2021-2027; ▪ întărirea capacității instituțiilor administrației publice și instituțiilor sectoriale, sprijin pentru implementarea reformelor structurale, inclusiv în sectoarele de infrastructură, cât și sprijin.
De asemenea, au fost identificate 9 domenii orientative de cooperare: ▪ Orașe verzi (Planuri de Acțiune pentru Orașe Verzi); ▪ Sectorul apei; ▪ Infrastructura națională și locală/regională; ▪ Energie din surse regenerabile și planuri de decarbonizare; ▪ Termoficare; ▪ Eficiență energetică; ▪ Întreprinderi mici și mijlocii; ▪ Instrumente financiare; ▪ Parteneriat Public-Privat (PPP).
Finanțarea serviciilor de sprijin pentru implementarea de proiecte va fi asigurată din asistența tehnică finanțată prin fondurile europene alocate României, iar în cazul PNRR, din alocări la bugetul de stat sau din venituri proprii ale beneficiarului, potențial rambursabile din fonduri ale Uniunii Europene, în limita fondurilor aprobate în buget cu această destinație.
Durata Acordului este prevăzută până la data încheierii perioadei de plăți pentru fondurile UE aferente Perioadei de Programare 2021-2027, respectiv 31 decembrie 2029.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile