BIAS 2022: Cerul – o „scenă” fascinantă a performanțelor aviatice
Numărul 35, 7-13 sep. 2022 » Eveniment
După doi ani de pauză impusă de pandemia COVID-19, și după o amânare de o zi din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, la 4 septembrie a.c., s-a reluat tradiția celui mai mare show aviatic din țara noastră Bucharest International Air Show & General Aviation Exhibition (BIAS). Este suficient să menționăm prezența a mii și mii de spectatori pentru a aprecia că a avut loc un adevărat eveniment cu o participare de masă, dovadă a unui interes public major față de ceea ce au oferit unii dintre cei mai reprezentativi exponenți ai aviației naționale și internaționale.
Este incontestabil că, începând cu legenda lui Icar, tot ceea ce este legat de zborul omului conține nu numai o doză apreciabilă de romantism, ci și expresia palpabilă a uriașelor progrese științifico-tehnice din domeniu. Avem, astfel, încă o dovadă a modului în care se împlinește visul din totdeauna al omului de a se desprinde de pe Terra și de a cuceri noi cote ale temerității, cunoașterii și creației. La toate aceste „capitole”, BIAS 2022 a oferit deplină satisfacție. Întregul program urmărit de pe Aeroportul Internațional „Aurel Vlaicu” din Băneasa și din incinta ROMAERO a purtat semnele performanței, prin acrobații care au tăiat răsuflarea tuturor și prin posibilitatea publicului de a „vizita” unele dintre cele mai moderne aeronave la ora actuală. Aparatele de zbor, atât cele care au efectuat exercițiile în aer, cât și cele aliniate la sol într-o expoziție deosebit de atractivă, au atestat cotele la care a ajuns creația umană într-un domeniu în care deviza este „mai repede și cât mai sus!”.
Spectatorii au apreciat la superlativ momentele de mare virtuozitate ale piloților Aeroclubului României, care au zburat într-o formație perfect sincronizată de șase aeronave, precum și ale echipajelor militare românești ale aeronavelor F16 Falcon și, mai ales, ale avionului de transport Spartan. La demonstrație au participat și piloți din Italia, Germania, Lituania, Ungaria, Slovacia, Slovenia. Au fost urmărite cu mult interes acrobațiile campionului mondial, lituanianul Jurgis Kairys, binecunoscut bucureștenilor prin performanțele sale de la precedentele ediții ale BIAS.
În total, 150 de piloți de avioane și elicoptere și parașutiști au confirmat calitățile lor profesionale de excepție trezind admirația sinceră a celor care au urmărit temerarele lor evoluții.
Manifestarea a avut și un emoționant caracter aniversar prin consacrarea întregului spectacol aviatic celebrei parașutiste Smaranda Brăescu, cea care, în 1932, a stabilit recordul mondial absolut cu o săritură de la 7.200 de metri, la un concurs desfășurat în SUA. Totodată, a fost marcată împlinirea a 125 de ani de la nașterea Smarandei Brăescu, al cărei nume a fost atribuit unei aeronave a TAROM. La realizările ei ne-am referit pe larg într-o evocare publicată la începutul acestui an.
Mai este de consemnat că BIAS 2022 s-a desfășurat la împlinirea a 110 ani de când prințul George Valentin Bibescu a înființat, la Băneasca, pe locul actualului aeroport, Școala românească de formare a piloților militari. Practic, prințul este fondatorul aeroportului Băneasa, care a luat „naștere” pe fosta moșie a mătușii sale, Maria Bibescu, contesă de Montesquiou-Fézensac. Aeroportul propriu-zis a fost inaugurat în regim comercial în august 1920 și este cunoscut ca al treilea aeroport din lume încă funcțional. Remarcăm, de asemenea, că la începutul lunii august a.c., după ample lucrări de modernizare, Aeroportul Internațional „Aurel Vlaicu” a fost dat în exploatare în condițiile în care mai multe prestigioase companii aviatice și-au anunțat intenția de a utiliza serviciile Aeroportului de la Băneasa.
A fost, deci, un regal aviatic care, de dimineață până seara târziu – când s-a luminat cerul cu un superb foc de artificii – a încântat mii și mii de copii, tineri și vârstnici, admiratori ai aviatorilor și ai aeronavelor care, într-o simbioză perfectă, au dat expresie visului omenirii de a se înălța continuu cu performanțe mereu depășite.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice