Biroul Asigurătorilor de Autovehicule reclamă anomalii majore în piața de reparații auto
Telex » Știri 31 august 2020
Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) a observat că există diferențe semnificative între tarifele utilizate de service-urile auto față de alte state: în Italia și Spania au fost observate tarife orare de 30-50 de euro în timp ce în Romania au fost utilizate tarife de 150 de euro, potrivit Mediafax. În acest context, avându-se în vedere faptul că manopera deține o pondere importantă în devizele de reparație, respectiv în despăgubirile plătite, există riscul de alterare artificială a acestora generând în cele din urmă un potențial impact în primele de asigurare.
„Din analiza preliminară am mai putut constata și că, în ceea ce privește costul pieselor de schimb utilizate atât în devizele estimative pentru estimarea valorii despăgubirilor cuvenite, cât și în devizele finale de reparație, în străinătate prețul acestora se situează întotdeauna sub prețul pieselor originale cuprinse în sistemele de calcul precum Audatex, DAT etc. ceea ce, din păcate, nu se întâmplă la fel și în România”, a declarat președintele BAAR, Mădălin Roșu. „La noi în țară de prea multe ori prețul pieselor de schimb, folosit mai ales de anumite service-uri independente, este cu mult peste prețul pieselor originale. În aceeași măsură, de prea multe ori informarea consumatorului final cu privire la tipul pieselor efectiv utilizate în procesul de reparație – originale (OE – original equipment), licență (OEM – original equipment manufacturer) sau aftermarket – lipsește cu desăvârșire, deși ele sunt facturate la valori mai mari decât cele ale pieselor originale”, a adaugat oficialul BAAR
Avându-se în vedere faptul că piesele dețin o pondere mare în devizele de reparație, respectiv în despăgubirile plătite, există și din acest punct de vedere riscul de alterare artificială a acestora generând în cele din urmă un potențial impact în primele de asigurare. Ţinând cont de aceste variații semnificative, BAAR urmează să demareze o analiză mai amplă și detaliată, iar concluziile vor fi publicate în luna septembrie 2020.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial