BIS solicită băncilor centrale să acționeze rapid în privința monedelor digitale
Numărul 34, 15-21 sept. 2021 » Conectarea la era digitală
Marile bănci centrale trebuie să continue acum proiectele privind monedele digitale pentru a evita să rămână în urma inițiativelor de plăți din sectorul privat, care deja se instaurează, a afirmat Benoit Coeure, directorul de inovare de la Banca Reglementelor Internaționale (BIS), transmite Reuters, preluată de Agerpres. Implicarea corporațiilor în plățile digitale, inclusiv Facebook cu moneda sa stabilă diem, a accelerat în timpul pandemiei, deoarece se realizează tranzacții contactless cu cardul, iar băncile centrale sunt în urma marilor companii de tehnologie (Big Tech), într-un moment în care în unele țări se pune problema viitorului numerarului. „Timpul trece și băncile centrale trebuie să demareze proiecte”, a declarat Benoit Coeure, fost oficial al BCE.
„Trebuie să fim pregătiți și să accelerăm demersurile noastre privind lansare monedelor digitale bancare centrale (CBDC). Va dura ani de zile până să fie implementate, în timp ce monedele stabile și criptoactivele sunt deja aici. De aceea este necesar să demarăm rapid proiectele”, a afirmat Benoit Coeure, la o conferință.
CBDC este o versiune digitală a unor monede și bancnote existente.
Băncile centrale din UE, Marea Britanie și Statele Unite iau în considerare lansarea de CBDC, dar numai Banca Chinei a adoptat măsuri concrete lansând studii.
Benoit Coeure a apreciat că Uniunea Europeană are o poziție unică pentru a înfrunta viitorul în acest domeniu prin construirea unui sistem de plăți rapid, deschis și cu garanții solide, furnizate de reglementările privind protejarea datelor.
În acest moment, este în desfășurare un proiect separat, condus de Banca Reglementelor Internaționale, care explorează folosirea monedelor digitale bancare centrale pentru plățile transfrontaliere. În proiect sunt implicate băncile centrale din China, Hong Kong, Thailanda și Emiratele Arabe Unite (UAE).
Monedele digitale bancare centrale (CBDC) vor permite celor care le dețin să facă plăți prin internet, posibil chiar offline, concurând cu actualele metode de plată electronice, cum ar fi portofelele digitale, băncile online sau criptomonedele.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial