Bitdefender: Majoritatea angajaţilor români apelează la parolele vechi când accesează diverse conturi în interes profesional
Numărul 43, 3-9 nov. 2020 » Conectarea la era digitală
Nouă din zece angajaţi români (93%) refolosesc parole vechi când se conectează la diverse conturi în interes profesional, iar aceste obiceiuri sunt foarte dificil de schimbat, arată datele unui studiu realizat de Bitdefender, informează Agerpres. Conform cercetării, dacă înaintea declanşării pandemiei de COVID-19, majoritatea angajaţilor era protejată de sistemele de securitate din cadrul companiei, în prezent protecţia infrastructurilor IT ţine şi de comportamentul fiecăruia şi de configurarea optimă a reţelei şi a dispozitivelor de pe care lucrează.
Studii recente relevă faptul că 80% dintre breşele informatice s-au produs pe fondul folosirii de parole slabe sau sustrase ca urmare a unui atac. „Orice companie are politici de securitate bine definite, dar acestea trebuie modificate atunci când angajaţii lucrează din afara sediului. Din nefericire, puterea politicilor de securitate este subestimată în multe organizaţii, acesta fiind şi unul dintre principalele motive pentru care angajaţilor le sunt permise unele acţiuni neglijente, precum refolosirea parolelor. Principala metodă prin care organizaţiile pot preveni reutilizarea parolelor vechi este implementarea unor politici de securitate restrictive la nivel de companie care să limiteze configurările greşite şi să educe în mod constant angajaţii despre riscurile potenţiale la care se expun. Configurările eronate ale sistemelor informatice în companii reprezintă una dintre cele mai mari probleme. De exemplu, doar setările de internet reprezintă aproape trei sferturi dintre toate configurările greşite într-o companie, iar un sfert dintre acestea ajung să fie folosite în atacuri cibernetice”, menţionează specialiştii.
În prezent, pe baza datelor centralizate de Bitdefender, 93% dintre angajaţi refolosesc parole vechi atunci când se conectează la diverse conturi în interes profesional. De asemenea, mai mult de jumătate (55%) din totalul sistemelor scanate de experţi prezintă vulnerabilităţi ale protocolului Windows Remote Management (WinRM), prin care angajaţii se conectează direct la reţeaua companiei.
Aceste date provin din telemetria colectată în primele şase luni din 2020 de la terminalele business protejate cu soluţii de securitate Bitdefender.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane