97 de ani de istorie a profesiei contabile în România la 100 de ani de la Marea Unire, marcați la Palatul Cultural din Blaj
Numărul 14, 17-23 aprilie 2018 » Agenda CECCAR
La 100 de ani de la Marea Unire, Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), organismul profesional care gestionează profesia contabilă la nivel național, în parteneriat cu Ministerul Culturii și Identității Naționale, Primăria Municipiului Blaj și Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, a organizat, la 13 aprilie a.c., evenimentul profesional-academic cu tema 97 de ani de istorie a profesiei contabile în România la 100 de ani de la Marea Unire.
Manifestarea a avut loc în municipiul Blaj, oraș cu rol important în formarea și afirmarea conștiinței naționale a românilor de-a lungul istoriei, la Palatul Cultural, monument desemnat câștigător în 2017 al marelui premiu acordat de Uniunea Europeană în domeniul conservării patrimoniului cultural.
Evenimentul, o incursiune în istoria profesiei contabile, strâns legată de evoluția statului unitar român, a început cu îndrăgite cântece patriotice ce au compus un recital de excepție al Corului Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. Profesioniști contabili din toate colțurile țării, împreună cu oficialități de marcă de pe plan local și național, au ascultat o selecție de cântece din repertoriul Armatei Române care valorifică creații muzicale de seamă pătrunse de puternice sentimente de dragoste de țară.
Oficialități ale unor importante instituții și organizații locale și naționale au transmis mesaje profesioniștilor contabili. Printre aceștia s-au numărat Mariana Boariu, din partea Primăriei Municipiului Blaj, Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Dan Maier, șef adjunct al Administrației pentru Contribuabili Mijlocii din cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Cluj, și George Constantin Păunescu, președintele Uniunii Generale a Industriașilor din România.
Reuniunea festivă găzduită de Palatul Cultural din Blaj a continuat cu o prelegere susținută de prof. univ. dr. Ioan Bolovan, prorector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, cu tema Centenarul Marii Uniri de la 1918, iar președintele Consiliului Superior al CECCAR, prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, a prezentat istoricul celor 97 de ani de la momentul reglementării profesiei contabile în România, amintind de personalități importante și episoadele semnificative care au stat la baza evoluției profesiei contabile către o structură unitară, care există și în prezent.
Totodată, despre evoluția științei contabilității în România, de la începuturi și până în zilele noastre, au vorbit prof. univ. dr. Dorel Mateș, președintele Filialei CECCAR Arad, și prof. univ. dr. Costel Istrate, președintele Filialei CECCAR Iași. Ultima intervenție i-a aparținut prof. univ. dr. Ovidiu-Constantin Bunget, președintele Filialei CECCAR Timiș, care a susținut o prezentare intitulată Viitorul științei contabilității, aducând în atenția publicului eventuale provocări și perspective ale profesiei contabile în viitor.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial