Bloomberg: Cheltuielile pentru creșterea producției de muniție ar putea fi incluse în noile reguli bugetare ale UE
Telex » Știri 2 mai 2023
Comisia Europeană (CE) analizează posibilitatea de a acorda statelor membre mai mult timp pentru a-și echilibra bugetele, dacă acestea investesc în creșterea producției de muniție, o prioritate după invadarea Ucrainei de către Rusia, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres. Cheltuielile militare, inclusiv cele pentru producția de gloanțe și obuze, ar putea fi considerate drept unele care sprijină obiectivele strategice ale blocului comunitar și în consecință ar putea da statelor membre mai mult timp, până la șapte ani, pentru a-și echilibra bugetele, susțin oficialii europeni consultați de Bloomberg.
Ideea face parte din procesul de revizuire a Pactului de Stabilitate și Creștere, regulile care guvernează cheltuielile publice ale statelor membre ale UE, și ar urma să se adauge planurilor Comisiei Europene vizând consolidarea industriei de apărare, care ar urma să fie prezentate în această săptămână.
Executivul comunitar a propus, zilele trecute, o reformare a reglementărilor fiscale din UE, conform căreia guvernele trebuie să se asigure că datoria publică scade într-o perioadă de patru ani și rămâne pe o traiectorie descendentă timp de un deceniu, fără măsuri suplimentare. Guvernele ar putea obține o perioadă mai lungă de timp să-și reducă deficitul și datoria, de exemplu șapte ani, dacă implementează reforme care sporesc sustenabilitatea fiscală, stimulează creșterea sau investesc în domenii care sunt prioritare pentru UE, cum ar fi tranziția la economia verde și digitală, drepturile sociale sau în securitate și apărare.
Un purtător de cuvânt al CE a precizat că pentru a beneficia de mai mult tip pentru echilibrarea bugetelor, propunerile de reforme și investiții ale fiecărui stat membru vor fi evaluate la pachet și ar trebui să fie "detaliate, anticipate, cu termene precise și verificabile".
Propunerea Comisiei Europene are însă nevoie de aprobarea statelor membre și a Parlamentului European.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național