Bloomberg: Economia zonei euro se redresează mai rapid decât se estima
Numărul 19, 15-21 mai 2024 » Lumea în care trăim
Economia zonei euro va înregistra anul acesta un ritm de creștere mai rapid decât se previziona anterior, pe fondul evoluțiilor mai bune ale celor mai mari state membre, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres. Conform analiștilor intervievați de Bloomberg, PIB-ul zonei euro va crește cu 0,7% în 2024, față de un avans de 0,5% estimat în precedentul studiu lunar. Economia Germaniei ar urma să înregistreze o expansiune de 0,2%, față de un nivel prognozat anterior de 0,1%.
Rezultatele, care includ și revizuirea în creștere a prognozelor economice pentru Franța, Italia și Spania, indică îmbunătățirea încrederii în regiune.
Conform datelor preliminare publicate de Eurostat, economia zonei euro a înregistrat o performanță peste așteptări în perioada ianuarie-martie 2024. Produsul Intern Brut al celor 20 de țări care au trecut la moneda unică a înregistrat un avans de 0,3% în primul trimestru al acestui an comparativ cu trimestrul precedent. Analiștii mizau pe o creștere de doar 0,1% a economiei zonei euro de la un trimestru la altul.
În schimb, Eurostat a revizuit în jos cifrele pentru trimestrul patru al anului trecut, când economia zonei euro a înregistrat o contracție de 0,1%, în loc de stagnarea anunțată inițial, ceea ce înseamnă că zona euro a fost în recesiune tehnică în a doua jumătate a anului trecut.
De asemenea, rata inflației în zona euro se apropie de ținta BCE de 2% și analiștii se așteaptă la reducerea dobânzilor în iunie.
Conform analiștilor intervievați de Bloomberg, anul acesta BCE va reduce dobânda la depozite cu 0,75%, iar rata inflației în zona euro va atinge 2% în trimestrul doi din 2025.
Președintele BCE, Christine Lagarde, declara recent că economia zonei euro "se redresează și vedem semne clare de revenire".
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile