Bloomberg: Ţările încep să îşi facă stocuri de alimente pe măsură ce preţurile cresc şi criza Covid se agravează
Numărul 41, 20-26 oct. 2020 » Lumea în care trăim
Cumpărătorii de produse agricole din Cairo şi până în Islamabad au intrat într-o febră a cumpărăturilor după ce pandemia de Covid-19 a perturbat lanţurile de aprovizionare, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres. Iordania şi-a constituit rezerve record de grâu, în timp ce Egiptul, cel mai mare cumpărător mondial de grâu, a luat o măsură neobişnuită de a cumpăra grâu de pe pieţele internaţionale tocmai în timpul recoltatului producţiei interne. La rândul său, Taiwanul a anunţat că îşi va majora rezervele strategice de alimente, iar China a început să cumpere nutreţ pentru a-şi hrăni efectivele în creştere de porci.
Toate aceste achiziţii anticipate scot în evidenţă modul în care ţările încearcă să se protejeze în contextul îngrijorărilor că pandemia va afecta operaţiunile portuare şi va întrerupe comerţul mondial. Pandemia a afectat deja lanţurile de aprovizionare domestice, de la fermă la farfurie, în timp ce rafturile goale ale magazinelor au determinat consumatorii din întreaga lume să îşi modifice obiceiurile de cumpărare.
„Covid-19 i-a forţat pe consumatori să treacă de la o abordare a stocurilor de tip «just-in-time» la una mai conservatoare care a fost etichetată drept «just-in-case». Rezultatul, consumatorii şi-au făcut stocuri mai mari ca măsură de prevenire împotriva viitoarelor întreruperi”, a declarat analistul Bank of America Corp., Francsico Blanch.
Mai mulţi factori stimulează o creştere a preţurilor la porumb, grâu şi soia boabe, precum inundaţiile din China şi achiziţiile crescute ale Beijingului de produse agricole pentru a-şi respecta angajamentele asumate în prima fază a acordului comercial convenit cu SUA. Însă Beijingul vrea să ţină cont şi de lecţiile învăţate în perioada pandemiei şi să se asigure că stocurile sale sunt suficiente pentru a face faţă unor probleme apărute pe lanţul de aprovizionare.
Chiar dacă câteva ţări încearcă să îşi majoreze rezervele strategice, precum Egiptul şi Pakistanul, altele au decis să îşi urgenteze achiziţiile de produse alimentare din alte motive, precum accesul la valută, amploarea livrărilor interne şi necesitatea de a ţine preţurile de pe piaţa internă sub control, a declarat economistul-şef al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), Abdolreza Abbassian. „Multe ţări ar putea cumpăra acum dar ar putea să îşi reducă achiziţiile la începutul anului următor pentru că nu vor mai avea nevoie. Mă aştept ca acest lucru să se întâmple, în special având în vedere condiţiile care nu sunt grozave pentru grâul de iarnă şi faptul că dacă mai aştepţi preţurile ar putea continua să crească”, a spus Abbassian.
Preţurile la produsele agricole sunt în creştere pe măsură ce ţările îşi majorează achiziţiile, la care se adaugă cererea crescută venită din China şi seceta din regiunea Mării Negre. În aceste condiţii, indicele Bloomberg Agriculture Subindex, care urmăreşte evoluţia contractelor futures la o serie de produse agricole importante, a crescut cu 20% începând din luna iunie.
Potrivit analiştilor, China va continua să alimenteze cererea în cursul anului următor. Cel mai mare importator mondial de produse variate, începând de la ţiţei şi până la soia boabe, intenţionează să îşi majoreze rezervele de stat în conformitate cu planul cincinal. „Cu siguranţă, China va continua să susţină preţurile la materii prime dacă va face astfel de achiziţii importante”, susţine analistul Commerzbank AG, Daniel Briesemann.
Aceste achiziţii suplimentare sunt o veste bună pentru producători, care au văzut cum cererea pentru produse precum porumb sau zahăr a scăzut pe măsură ce pandemia a oprit transporturile şi a redus cererea pentru etanol produs din porumb sau trestie de zahăr.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial