Investițiile în energiile regenerabile au atins un nivel record de 174 miliarde de dolari în primul semestru
Numărul 29-30, 11-24 aug. 2021 » Lumea în care trăim
Investitorii au injectat mai mulți bani ca niciodată în energiile regenerabile în prima jumătate a acestui an, însă ritmul în care aceste investiții sporesc este insuficient pentru a limita creșterea emisiilor de CO2, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres. Până la 174 miliarde de dolari au fost investite în primul semestru al acestui an în energie fotovoltaică, energie eoliană offshore, precum și alte tehnologii verzi și companiile din acest domeniu, potrivit datelor colectate de BloombergNEF. Este vorba despre o creștere de 1,8% comparativ cu primul semestru al anului trecut.
Acest mic ritm de creștere demonstrează rezistența industriei energetice în lupta împotriva schimbărilor climatice, în pofida creșterii costurilor ca urmare a majorării prețurilor materiilor prime în acest an. Cu toate acestea, investițiile de 174 miliarde de dolari sunt mult mai mici față de ceea ce este nevoie din partea statelor și companiilor pentru a-și atinge obiectivele destinate limitării emisiilor poluante în următoarele decenii.
„Investițiile în energiile regenerabile au rezistat efectelor pandemiei globale, spre deosebire de alte sectoare ale energiei unde am văzut o volatilitate fără precedent. Cu toate acestea, o creștere de 1,8% în ritm anual nici măcar nu merită menționată. Este nevoie de o accelerare imediată a finanțării dacă vrem să revenim pe o traiectorie spre emisii zero”, a declarat Albert Cheung, directorul echipei de analiză de la BNEF.
Creșterea investițiilor în energiile regenerabile a fost stimulată de un prim semestru record cu privire la banii noi strânși de pe piețele publice, care au ajuns la 28,2 miliarde de dolari, de peste cinci ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Au crescut, de asemenea, și investițiile în companiile de energii regenerabile ale fondurilor de venture capital și private equity.
Investițiile în proiectele fotovoltaice au sporit cu 9%, până la un nivel record de 78,9 miliarde de dolari în primul semestru. Proiectele fotovoltaice din China au strâns investiții de 4,9 miliarde dolari în al doilea trimestru al acestui an, comparativ cu 2,8 miliarde dolari în primul trimestru.
În schimb, investițiile globale în proiecte eoliene au scăzut până la 58 miliarde de dolari în primul semestru, un declin de peste 30% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când dezvoltatorii s-au grăbit să profite de expirarea schemelor de sprijin în China și SUA.
Anterior, analiștii de la BloombergNEF au calculat că guvernele și companiile din întreaga lume vor trebui să investească cel puțin 92.000 de miliarde de dolari până în 2050, pentru a reduce emisiile de CO2 suficient de rapid pentru a evita cele mai negative efecte ale schimbărilor climatice.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane